Tipuri de somaj:
Somajul poate avea mai multe cauze si poate fi de mai multe feluri.
  • Oamenii care au parasit sau au pierdut un loc de munca nu îsi gasesc imediat un altul. În timp ce cauta un nou loc de munca vor fi bineînteles someri, chiar daca numai pentru câteva zile.
  • Unele industrii pot intra în declin – poate nu mai avem nevoie de produsele lor sau altcineva le produce mult mai ieftin în alta tara. Noile industrii le pot înlocui si vor crea noi locuri de munca ce necesita noi aptitudini. Dar muncitorii care au lucrat în vechile industrii pot avea nevoie de timp pentru a fi pregatiti si chiar si asa obtin cu greu locuri de munca în industriile noi. Adeseori, noile industrii nu se afla în aceleasi locuri cu cele vechi – deci multe persoane ramân fara loc de munca, dar cele disponibile sunt la sute sau mii de kilometri distanta.
  • Afacerile din sistemul capitalist al pietei libere au urmat, de obicei, un ciclu – exista perioade bune si perioade grele care se succed cu regularitate – pare o lege naturala a pietei. În perioadele bune angajatorii se simt încrezatori si angajeaza mai multe persoane, în timp ce în perioadele grele nu îsi pot vinde produsele si astfel nu mai au nevoie de multi lucratori si vor concedia o parte dintre ei pentru a economisi bani. Unele industrii – constructiile de exemplu – sunt mai expuse acestor schimbari ale pietei si se confrunta mai mult cu somajul în anumite momente. Acest ciclu a fost întâlnit în secolul douazeci în statele capitaliste la aproximativ fiecare 10 ani.
  • Pot exista si discriminari irationale – daca nu le place figura sau culoarea pielii tale, nationalitatea, vârsta, sexul sau religia ta nu îti vor oferi un loc de munca, desi ai fi capabil sa lucrezi foarte bine. Dar în mod sigur nu este vina ta – este pierderea lor la fel de mult ca si a ta, daca au renuntat la un angajat bun pe aceste motive.
Click pentru a va întoarce la Chestionar