Stomatolog

Stomatolog

Pregătire pentru un tratament: injectarea unui anesttic în gura pacientului
Pregătire pentru un tratament: injectarea unui anesttic în gura pacientului Examinarea pacientului - diagnosticarea gradului de distrugere a dintelui Extracție dentară Preparare cariei cu freza și aspiratorul Tratamentul unei bombe fotocompozite cu o lampă de tratament Examinarea unei radigorafii la negatoscop Mediul de lucru și instrumentele: instrumente dentare

Cine sunt si cu ce se ocupa? Dentistul se ocupa cu îngrijirea si tratarea dintilor omului. Meseria poate fi facute atât ca angajat la stat cât si în cabinete particulare sau în centre de sanatate care acorda îngrijiri stomatologice. Oportunitati ocupationale sunt si în centrele care se ocupa de chirurgie maxilo-faciala si în alte locuri similare. Dentistul îsi poate desfasura activitatea si ca profesor la facultatea de stomatologie sau în calitate de consultant profesionist în companii de asigurari sau ca profesor în scoli secundare de profil.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa examineze pacientii, sa planifice si sa aplice tratamente pentru boli si leziuni ale dintilor, sa trateze cavitatea bucala si organele aferente. Sa stabileasca diagnostice pentru diferite probleme stomatologice, sa aplice tratamentul adecvat. Sa foloseasca tehnologia avansata în domeniu si ca coopereze, în caz de complicatii, cu chirurgii stomatologi. Sa stabileasca modalitatea de tratament, sa indice operatii dentare speciale. Sa promoveze programe pentru tratamente preventive aplicate atât individual, cât si la nivel de colectivitate. Sa acorde o atentie deosebita formarii de deprinderi sanatoase de îngrijire a dintilor la copii.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În cabinete stomatologice, în spitale, în clinici, unde mediul de lucru este destul de confortabil.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Ustensile si echipamente speciale pentru perforat, curatat, lustruit si plombat dintii, pentru a opera în gura, precum si amalgamul si alte materiale cu care se plombeaza dintii. Mai folosesc oglinzi mici si scaune special proiectate atât pentru dentisti, cât si pentru pacienti. Folosesc aparate cu raze X pentru radiografii dentare.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Pentru a fi calificat pentru aceasta profesie, trebuie sa fi terminat o facultate de stomatologie sau o scoala de stomatologie la universitatea de medicina. Aveti nevoie de o pregatire intelectuala temeinica, de întelegere, de perseverenta, sa aveti ochiul format pentru detaliu, sa aveti precizie, siguranta, sa aveti abilitate de a comunica atât verbal cât si în scris, sa aveti abilitatea de a lucra independent, dar si în echipa. Un alt factor important este coordonarea manuala buna, conditie fizica adecvata, îndemânare pentru lucrarile manuale în caz de operatii individuale si mai complicate, sa stiti sa diagnosticati corect, sa puteti lucra cu ustensilele de terapie si cu echipamentul dentar. Un dentist trebuie sa fie la curent cu evolutiile din domeniul sau de activitate, trebuie sa-si continue studiile permanent, sa citeasca literatura de specialitate si sa ia parte la diferite evenimente speciale în domeniu.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?