Fotograf artistic

Fotograf artistic

Fotografierea unor păsări rare în Delta Dunării
Fotografierea unor păsări rare în Delta Dunării Fotografierea unui câmp de maci la răsărit de soare Folosirea unui teleobiectiv

Cine sunt si cu ce se ocupa? Fotograful artistic profesionist executa fotografii care reprezinta ele însele o forma de arta. Fotografii artistici lucreaza de obicei ca liber profesionisti, dar pot gasi oportunitati ocupationale si ca profesori, în diferite institutii de stiinta, în muzee sau în galerii de arta, precum si în edituri, în redactii de ziare si de reviste. Fotograful artistic poate fi angajat si ca redactor de arta la o editura sau la reviste care apar periodic, sau poate fi angajat ca functionar administrativ la agentii de publicitate.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa fotografieze evenimentele importante din viata sociala, din sport si din arta, sa fotografieze diferite subiecte traditionale, sa faca fotografii de documentare care pot fi folosite în jurnalistica. Sa developeze fotografiile facute, sa foloseasca o serie de alte tehnici cum ar fi retusarea culorii, pentru obtinerea unor efecte artistice.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Partial în ateliere fotografice, si partial în aer liber sau în alte localuri. Developarea filmelor fotografice si folosirea unor anumite tehnici implica si contactul cu substante chimice, însa în ultimul timp se foloseste din ce în ce mai mult computerul pentru aceste operatii.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Se folosesc ustensile traditionale (aparat de fotografiat, camera obscura, procesare umeda si marire). În atelierul fotografic, fotograful poate folosi si suporturi pentru diferite fundale, diverse reflectoare si instrumente de înregistrat (împartirea imaginii în faze, schimbatoare de culori etc.). În ultimul timp, procedeele fotografice sunt facute cu aparatura digitala, adica s-a abandonat procedeul traditional mecanic urmat de procesare chimica si se folosesc calculatoarele si hardware-ul aferent.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Mai presus de toate aveti nevoie de talent si înclinatie pentru artele vizuale, sa aveti si sensibilitate artistica, ochi pentru detaliu, rabdare, abilitatea de a lucra independent si relatii interpersonale bune. Un fotograf de succes poate fi specializat în istoria artelor si în istoria fotografiei, trebuie sa aiba cunostinte despre compozitie, perspectiva, culoare si lumina. Îndemânarea tehnica joaca un rol important. Trebuie sa fi terminat liceul sau o facultate, cu specializare în arta fotografica.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?