Florar / cultivator de plante si arbusti

Florar / cultivator de plante si arbusti

Strângerea  fânului de pe un răzor de flori
Strângerea  fânului de pe un răzor de flori Tunsul arbuștilor decorativi

Cine sunt si cu ce se ocupa? Florarul, cultivatorul de plante si arbusti cultiva diferite flori, plante, ierburi si plante aromatice, perene si flori anuale, trandafiri si arbusti si le ofera spre vânzare pe pietele interne sau externe. Unii cultivatori de flori sunt specializati pe anumite specii cum sunt cultivatorii de plante aromatice, cultivatorii de trandafiri; acestia vând lastare clientilor care doresc sa cultive astfel de plante, sau taie florile si ierburile pentru consum direct, adica pentru vânzare în stare proaspata sau uscata. Alti cultivatori de plante pot vinde produse vegetale, seminte, uleiuri etc. Plantele vii pot fi vândute consumatorilor pentru a fi cultivate de acestia, ceea ce înseamna ca trebuie sa lucreze ca vânzator în magazinele special amenajate pentru comertul cu flori.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa aleaga si sa pregateasca solul, sa cumpere seminte si butasi sau sa produca butasi, sa le planteze în pamânt, sa afâneze pamântul, sa le ude, sa le fertilizeze, sa aplice substante contra bolilor si daunatorilor în perioada de vegetatie iar în cazul ierburilor sau plantelor aromatice, cum sunt lavanda, sa le culeaga, sa le usuce, sa pregateasca diferite produse si sa le ofere spre comercializare.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În aer liber, pe teren, uneori în sere, depinde de tipul de plante sau arbusti. Daca plantele trebuie uscate si preparate cum sunt ierburile si plantele aromatice destinate vânzarii, munca se desfasoara în interior. Se lucreaza în conditii de vreme schimbatoare, cu echipamente de protectie uneori. La locurile unde se taie flori sau alte plante pentru comercializare cum sunt trandafirii, este necesar sa lucrati din zorii zilei pentru a ajunge cu marfa cât mai proaspata la locurile de comercializare. Productia de plante conventionale ( spre deosebire de cultivarea organica unde se folosesc numai metode biologice) poate implica folosirea regulata a erbicidelor si pesticidelor, care se manipuleaza cu grija.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Diferite tipuri de masini, aparate si instrumente pentru cultivarea pamântului si a plantelor, de cules, de uscare si de ambalare produse, ghivece si tavi pentru seminte, sere pentru plantele mai delicate care trebuie adapostite pe timpul iernii.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat un curs de calificare în domeniu, de preferat o scoala profesionala cu specific horticultura. Trebuie sa aveti conditie fizica, sa fiti un bun observator, disciplinat, responsabil, iar daca rolul dumneavoastra implica contactul cu publicul, sa dati dovada de politete si maniere elegante fata de clienti.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?