Psiho-terapeut

Psiho-terapeut

Cine sunt si cu ce se ocupa? Psiho-terapeutul este un psiholog care întelege procesele mentale ce afecteaza capacitatea cognitiva si emotionala, precum si comportamentul oamenilor si poate interveni în astfel de procese cu ajutorul unor terapii adecvate.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa studieze comportamentul uman, sa faciliteze dezvoltarea corecta a personalitatii, sa intervina în cazul în care apar dezechilibre psiho-fizice. În functie de împrejurari, munca se axeaza pe indivizi, grupuri de indivizi sau comunitati întregi. Pe lânga acordarea de "sprijin psihologic" psiho-terapeutul poate lucra în cercetare, poate face experimente si poate elabora tratament mai avansate în colaborare cu alti profesionisti din diferite domenii de activitate.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Poate lucra în institutii publice sau private. Ca liber profesionist ofera consultatii individuale sau pentru diverse institutii (în clinici de tratament, în centre scolare sau de formare, în asociatii sportive, în cluburi de sanatate care asigura o abordare holistica a bunastarii fizice si mentale). Mediul de munca în sine nu produce probleme.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Evidente si date din literatura de specialitate în domeniul terapiilor. Înregistrari ale fiselor clientilor si ale interactiunii cu clientii.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Studii universitare sau de nivel echivalent. Sfera cunostintelor psiho-terapeutului este larga si în acelasi timp specializata. Pregatirea profesionala comuna pentru toti psiho-terapeutii se bazeaza pe principiile psihologiei dar cunostintele pe care le poseda diferiti psiho-terapeuti variaza în functie de specializarea si scoala particulara de terapie absolvita. Se pune un accent deosebit pe cunostintele de consiliere si tehnicile de punere a întrebarilor. Este esential sa aveti cunostinte de medicina si de neurologie. Pe lânga toate acestea, psiho-terapeutul trebuie sa posede abilitatea de a lucra cu oamenii, de a folosi diferite abordari (teste, chestionare, interviuri si alte exercitii de diagnosticare si terapie).

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?