Naturalist / supraveghetor rezervatii

Naturalist / supraveghetor rezervatii

Cine sunt si cu ce se ocupa? Naturalistul însoteste grupurile de turisti în locurile care prezinta interes din punct de vedere al naturii. Este cunoscut si sub numele de ghid pentru rezervatii naturale iar munca lui este legata de conservarea naturii si de activitatile vizitatorilor.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa le arate drumul vizitatorilor, sa le explice trasaturile geologice, zoologice si botanice. Poate sa fie implicat în activitati de popularizare pentru studiul naturii; expozitii montane, elaborarea de harti traseelor turistice, pregatirea bibliografiei informative. De regula, pe lânga însotirea vizitatorilor, presteaza si munca administrativa si de întretinere si conservare a rezervatiei naturale, precum si munca de cercetare. La cerere poate face prezentari, tine seminarii si lucra în ateliere, scoli sau alte institutii de învatamânt. Poate fi liber profesionist sau, în unele tari, angajat al statului sau al unor organizatii regionale. În orice caz, lucreaza autonom, în colaborare cu autoritatile publice sau cu agentii si asociatii particulare de turism, care administreaza parcurile si rezervatiile naturale, face cercetari, pune la dispozitie informatii si organizeaza activitati cum ar fi campinguri, orientare turistica etc., în locuri de interes pentru iubitorii de natura.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara în parcuri naturale, refugii ecologice, zone protejate, gradini botanice si oriunde este nevoie de informatii despre mediul natural.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Materiale de prezentare si publicitare, tinuta speciala pentru vreme schimbatoare, binoclu, camera de luat vederi, harti si alte documente legate de rezervatie. Telefonul mobil este de asemenea util.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa aveti cel putin studii medii; de preferat în stiinte naturale, silvicultura, biologie, geologie sau agricultura. Bineînteles sa aveti cunostinte de botanica, zoologie si geologie, lucru esential, alaturi de cunostinte de specialitate pentru domeniul particular în care veti lucra. Printre alte calitati, este necesar sa fiti iubitor de natura, sa puteti explica si prezenta clar vizitatorilor ceea ce doriti sa le transmiteti, sa le treziti interesul pentru natura, sa aveti rabdare si o putere mare de observatie. Daca lucrati ca supraveghetor în rezervatia naturala, îndemânarea practica poate fi utila - de exemplu pentru construirea de garduri, amenajarea de poteci etc. la fel ca si anumite priceperi mai deosebite, de exemplu la confectionarea cuiburilor si adaposturilor pentru pasari.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?