Profesor pentru copii cu nevoi speciale de educatie

Profesor pentru copii cu nevoi speciale de educatie

Profesorul pentru copii cu nevoi speciale lucrând cu un băiețel surd
Profesorul pentru copii cu nevoi speciale lucrând cu un băiețel surd Lucrând cu o fetiță cu dificultăți motorii

Cine sunt si cu ce se ocupa? Un astfel de profesor este specializat în predarea la copii mici cu dizabilitati fizice de asa natura, încât au nevoie de facilitati educationale speciale. Aici sunt inclusi cei cu deficiente de auz sau de vedere. Astfel de copii pot avea si dificultati de învatare si comportament dar pot fi si foarte inteligenti sau bine crescuti.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa predea lectii atât la nivel de baza cât si avansat pentru tinerii cu dizabilitati fizice. În cazul copiilor cu deficiente de auz sau de vorbire, profesorul trebuie sa învete si sa utilizeze tehnici speciale de citire dupa buze sau limbajul semnelor, eventual cititul si scrisul în alfabetul Braille (Braille este un sistem de scris pentru persoanele nevazatoare, care consta într-un sistem de puncte în relief care sunt interpretate prin pipait, fiecare punct sau grup de puncte reprezentând o litera, numar sau un semn de punctuatie). Profesorul trebuie sa poata preda copiilor aceste sisteme speciale de comunicatie. (În unele cazuri aceste sisteme sunt predate si adultilor, de exemplu celor care si-au pierdut vazul într-un anumit moment din viata). În plus, profesorul trebuie sa fie pregatit ca orice alt profesor sa predea materiile principale de scoala (matematica, literatura, fizica, chimia, geografia, istoria, limbile straine etc.).

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Mediul de lucru poate fi uneori placut, caci se preda în grupe mai mici decât la scolile obisnuite, uneori însa munca este dificila: nu toti elevii reactioneaza pozitiv, majoritatea au probleme de atitudine din cauza handicapului de care sufera. În plus, profesorul trebuie sa predea cunostinte abstracte în limbajul semnelor, fara a putea conta pe ajutorul imagini.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Instrumente folosite în general de orice profesor, la care se adauga însa echipamente suplimentare care tin seama de nevoile speciale ale acestor elevi. Cititoare de texte, softuri activare de voce, echipamente speciale pentru metoda de scriere si imprimare în alfabetul Braille, iata doar câteva exemple de ustensile folosite în predare.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? De dorit sa aveti o diploma pentru învatamântul cu nevoi speciale. Cariera se poate dezvolta prin învatamânt continuu în domenii cum ar fi metodologia avansata a predarii, psihologie sau logopedie.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?