Vatman / conductor (de tramvai / troleibuz)

Vatman / conductor (de tramvai / troleibuz)

Cine sunt si cu ce se ocupa? Conductorul se ocupa de vânzarea sau verificarea biletelor în tramvai sau troleibuz. Uneori conductorul poate fi chiar soferul care conduce vehiculele, alteori cele doua ocupatii sunt efectuate de doi oameni diferiti.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa înmâneze bilete calatorilor, sa colecteze banii, sa dea restul. Are grija ca toti calatorii sa detina bilete de calatorie. Trebuie sa verifice sa aiba suficient numerar si bilete pentru toata perioada de lucru. Trebuie sa-l anunte pe soferul când sa porneasca sau sa opreasca vehiculul, dupa urcarea sau coborârea calatorilor, pentru evitarea accidentelor.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Exista risc de accidente în acest mediu, precum si anumite inconveniente provocate de aglomeratie, conductorul se poate murdari usor pe mâini din cauza banilor pe care îi manevreaza.

Conductorul poate sa petreaca mult timp sezând dar de multe ori acesta se misca în mijlocul de transport pentru a împarti bilete de calatorie si pentru a colecta banii acestora, în timp ce vehiculul este în miscare. Aceasta depinde de modul în care este operat vehiculul respectiv. Meseria poate fi solicitanta din punct de vedere fizic.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Instrumente mici (clesti, patente etc.) pentru compostat tichete, monede, fise etc.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?