Actor, păpusar

Actor, păpusar

 Mânuirea marionetelor (Punch și Judi)
 Mânuirea marionetelor (Punch și Judi) Mânuirea marionetelor cu o cumpănă  Actriță cu o scenă mică pentru marionete plate Spectacol de marionete cu păpuși conduse de jos cu ajutorul tijelor

Cine sunt si cu ce se ocupa? Meseria de actor este de a juca sau de a interpreta diferite personaje în cadrul unei piese de teatru, la televiziune, radio sau în film. Acestia sunt, de obicei, specializati fie în teatru sau film, fie în teatrul de papusi.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa studieze scenariul unei anumite piese de teatru, de radio, televiziune, serial de televiziune sau film (inclusiv, de exemplu, sa studieze scenarii de povestiri, scenete si filme de scurt metraj), sa interpreteze personajul - sa se consulte cu regizorul despre diferitele modalitati de interpretare - sa studieze rolul încredintat spre interpretare - sa participe la repetitii, seriale sau filme sub îndrumarea regizorului, sa adapteze uneori o parte sau parti din scenariul original - sa joace în spectacole de teatru pe scena - sa interpreteze în studiourile de radio si televiziune piese de teatru, scenete (se practica înregistrarea în studiouri sau în diferite alte medii pe durata câtorva luni) - sa apara în reclame si video-clipuri, inclusiv sa apara participe la repetitii cu regizorul - sa aiba aparitii în programele pentru copii, programe de divertisment, spectacole, competitii si diferite activitati sociale - sa dubleze (sa înregistreze o traducere) filmele straine si serialele - sa mânuiasca papusi si sa furnizeze voci în spectacolele cu papusi, inclusiv sa repete cu regizorul.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara atât pe scena, în studiouri, cât si în aer liber, adica pe strazi, în orase, în multe alte locuri. Se lucreaza uneori în conditii de vreme schimbatoare si, mai ales, la ore nefavorabile si perioade lungi departe de casa.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Trebuie sa fi terminat o scoala sau facultate de teatru sau arta dramatica, sa aveti talent actoricesc, abilitati de miscare si vorbire, sa puteti intra în spiritul personajului, sa aveti o memorie buna, rabdare, putere de concentrare, capacitate de a improviza, maniere si prezenta cultivata, abilitate de a lucra în echipa.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Succesul unei cariere de actor depinde de talent si abilitati. Puteti fi actor angajat la un teatru sau actor liber-profesionist care trebuie sa negocieze contracte pentru fiecare aparitie, sau se poate înscrie la o agentie, ori poate avea un impresar personal.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?