Legător de cărti

Legător de cărti

 În atelier
 În atelier  Croirea coperții pentru carte  Tăierea din trei părți  Introducerea colii în mașină  Lipirea colilor  Controlul la linie  Producția de serie mică pe o presă manuală  La mașina de cusut

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca de legatorie consta în legarea, repararea si restaurarea cartilor, în special a copertelor de carte si eventual a altor forme din arta scrisului.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa pregateasca substantele de lipit carti - sa taie hârtia - sa lege carti pentru clientii particulari sau pentru cei din industrie, sa lucreze manual sau semiautomat sau cu masini automatizate complet - sa restaureze manual legatura cartilor - sa restaureze decoratiunile de pe coperte prin presare sau manual - sa faca coperte din piele sau înlocuitori de piele - sa faca coperte în stil artistic pentru carti, alaturi de alte produse similare, pe linii de fabricatie automate controlate de computer - sa faca jurnale intime, cutii sau lazi decorative - sa fixeze, sa opereze si sa întretina masinile de legatorie. Legatorii de carti care au experienta si calificare pot lucra de asemenea la conservarea de carti, documente, cutii, materiale scrise cu valoare istorica si artistica, legate în piele, pergament, matase, velur etc.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara de obicei în ateliere de legatorie sau în tipografii mari precum si în ateliere mici, unde zgomotul, praful si mirosul de substante chimice sunt inevitabile.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai des folosite sunt cutite de taiat si instrumente de gravura, prese pentru legatorie, prese de taiat, foarfeci, substante de lipit si alte unelte de legatorie pentru carti precum linii de productie automatizate. Aveti nevoie de mâini dibace.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? De o pregatire în domeniu, simt estetic, rabdare, acuratete, abilitati practice, un simt estetic bun, vedere buna în special de aproape si un simt dezvoltat al culorilor.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?