Tâmplar / dogar

Tâmplar / dogar

Folosirea mașinii de tăiat controlată numeric
Folosirea mașinii de tăiat controlată numeric Folosirea ferăstrăului mecanic

Cine sunt si cu ce se ocupa? Sarcina unui tâmplar de lazi / dogar este aceea de a face, de a repara si de a îmbina containere, în special lazi si butoaie. Dogarul se ocupa în special de butoaie si mai este numit si reparator de butoaie. Tâmplarul de lazi mai este cunoscut si sub denumirea de fabricant de lazi, reperator de lazi etc.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa prelucreze cheresteaua din lemn de esenta tare si din lemn de conifere, sa foloseasca panouri si scânduri de lemn pentru a produce butoaie si cutii - sa taie si sa asambleze butoaie, cazi, lazi - sa faca întarituri de metal pentru lazi si cercuri de metal pentru butoaie - sa produca ambalaje conform desenelor tehnice, destinate transportului de produse grele sau de dimensiuni mari (în special masini grele, cum sunt strungurile, presele etc.), pentru care este necesar ca ambalajul sa fie construit în jurul lor - sa repare lazile si întariturile lor metalice.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În ateliere de dogarie, în întreprinderi de productie, unde în general se lucreaza în zgomot si în mediu cu mult praf. Munca se desfasoara întotdeauna stând în picioare.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Masini pentru lucrat lemnul, cum sunt strunguri, masini de frezat, fierastraie electrice, mecanisme electrice de taiere precum si alte instrumente. Uneltele manuale pentru lucrat lemnul cum sunt ciocane de lemn, fierastraie, metru pentru lemn sunt de asemenea folosite.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat un curs de calificare în domeniu, sa aveti conditie fizica buna, viziune spatiala, capacitatea de a va organiza munca, rabdare si precizie.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?