Inginer / tehnician de protectia muncii

Inginer / tehnician de protectia muncii

Cine sunt si cu ce se ocupa? Inginerul de protectie a muncii este însarcinat cu obligatia de a asigura sanatatea si securitatea fortei de munca ocupate în cadrul anumitor organizatii, la toate locurile de munca si în toate sectoarele. Inginerul de protectie a muncii este de obicei angajat în functii care pot sa nu prevada subordonati, având astfel un statut relativ independent.

Care sunt îndatoririle postului? Activitatea se poate desfasura în diferite organizatii; acest lucru presupune o gama de profesii de baza (de exemplu, inginer mecanic sau electric, inginer constructor, chimist etc.). Responsabilitatile constau în asigurarea conditiilor de protectie a muncii în toate activitatile desfasurate în interiorul companiei, pregatirea normelor de securitate în cadrul companiei pentru fiecare loc de munca în parte si pentru fiecare echipament, evaluarea procedurilor de munca din punct de vedere al sanatatii si securitatii ocupationale în operatiuni care implica substante toxice, carcinogene sau alte substante daunatoare, propuneri de modificari, anchetarea accidentelor industriale, inclusiv pregatirea si discutarea dosarelor relevante, pregatirea analizelor de frecventa a accidentelor, inclusiv propuneri pentru masuri de remediere.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Tehnicianul de protectie a muncii lucreaza în general în birouri, dar si în uzine si centrale unde se impune supravegherea sanatatii si securitatii fortei de munca; acestea pot fi fabrici, santiere de constructie, ateliere de reparatii si întretinere, localuri de vânzare cu ridicata si cu amanuntul, depozite, laboratoare dar si birouri de proiectare, centre de calcul si zone publice.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Munca se desfasoara cu echipamente uzuale de birou si echipamente de calcul, instrumente de masurare a factorilor relevanti pentru la protectia muncii (de exemplu, temperatura, zgomot, prezenta unor gaze nocive etc.).

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Candidatii care au succes în aceasta cariera sunt absolventi de universitate sau de colegii în profilul respectiv (de exemplu, ingineri, inginer electrician, inginer textilist, chimist etc.) si care au cunostinte de tehnologie, dau dovada de precizie, de abilitatea de a analiza problemele si a discuta cu oamenii.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?