Pilot de avion

Pilot de avion

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca unui pilot este de a pilota avioanele.

Care sunt îndatoririle postului? Pilotarea avioanelor (inclusiv a helicopterelor) implica lucrul cu instrumente de navigatie si cu sisteme de computere de la bordul avioanelor, de înalta calificare, operarea unor zboruri economice si în conditii de siguranta, în conformitate cu toate standardele si reglementarile în vigoare, inclusiv rezolvarea situatiilor de urgenta si luarea de decizii în momente critice (cum sunt defectiuni tehnice, schimbari bruste de conditii meteorologice etc.). Pilotul ajutator (sau co-pilotul) are urmatoarele obligatii: (mai explicit, în cazul în care capitanul sau primul ofiter piloteaza avionul): - sa controleze motoarele de zbor, sistemele de control auxiliare, ca comunice cu controlorul de trafic aerian (CTA), sa îndeplineasca sarcini de navigatie folosind sisteme si instrumente de navigatie. Alte activitati includ: sa studieze programul de zbor si conditiile de vreme, sa se consulte cu capitanul / primul ofiter si cu membrii echipajului cu privire la diferitele aspecte ale zborului, sa faca verificari ale echipamentului si ale instrumentelor de zbor înainte de decolare, sa comunice cu turnul de control din aeroport si din alte baze aeriene, sa coopereze cu capitanul / primul ofiter în pregatirea programelor de zbor, sa calculeze consumul de combustibil etc. Daca avionul este prevazut cu un singur pilot, pilotul autorizat sa zboare pe un astfel de aparat devine automat capitanul aparatului de zbor.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara de obicei la bordul avionului, lucru ce implica, bineînteles, familiarizarea cu conditii de altitudine înalta, lucrul în schimburi pe timpul zilei si noptii si, deoarece se impune calatoria pe distante lungi, familiarizarea cu schimbul frecvent de fus orar.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Acestea includ toate echipamentele folosite la bordul unui avion, cum sunt sisteme de navigatie si de diagnostic, computere de bord, echipament de comunicatie, harti pentru navigatie aeriana, manuale de aeroport etc.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat studii medii în domeniu, însa studiile superioare sunt recomandate. Mai mult, sa aveti antrenament ca pilot, sa detineti diploma de pilot comercial (în caz de pilot militar vi se cer diplome în domeniu) si în final, sa fiti antrenat pe un anumit tip de avion pe care urmeaza sa-l pilotati (toate abilitatile se vor verifica la perioade fixe de timp). Pe lânga acestea, trebuie sa fiti apt fizic, sa aveti un vaz si un auz bun, sa aveti putere de concentrare, sa judecati si sa reactionati rapid, sa aveti precizie, sa inspirati încredere, sa dati dovada de auto-disciplina, sa dispuneti de capacitatea de munca în echipa si sa aveti putere de improvizatie atunci când este necesar.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?