Functionar la ghiseul postal

Functionar la ghiseul postal

Cine sunt si cu ce se ocupa? Functionarul de la ghiseul postal presteaza o serie de activitati la ghiseul postal, lucreaza cu publicul si presteaza servicii postale si de banca, face plati si încaseaza bani.

Care sunt îndatoririle postului? Sa primeasca si sa achite plati pentru mandatele postale - sa primeasca platile obisnuite facute de cetateni - sa plateasca pensiile - sa efectueze servicii postale în favoarea bancilor - sa primeasca si sa elibereze tot felul de trimiteri postale, sa calculeze taxele pentru acestea si sa încaseze banii - sa pastreze înregistrarile postale si documentele de livrare - sa sorteze trimiterile si sa le pregateasca pentru transportul postal - sa faca încasari pentru facturile de telefon si telegraf - sa vânda timbre, ziare, reviste sau alte efecte postale - sa accepte tichete de la loteria nationala - sa dea informatii despre serviciile postale. Gama exacta de activitati variaza în functie de tara.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În oficii postale unde conditiile de lucru sunt fara particularitati sau dificultati; totusi, se lucreaza în schimburi, în contact cu oamenii, la ghiseu, lucru care nu este usor deloc. Unii functionari care lucreaza la ghiseu pot lucra si în birouri separate unde tin înregistrarile, dosarele, scriu scrisori, tin contabilitatea.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Efecte postale, calculatoare de buzunar, numaratoare de bani, timbre, telefon, exprimarea verbala si dexteritatea manuala. Functionarii de la birourile postale folosesc, de regula, un sistem computerizat pentru conturile cu care lucreaza, tin înregistrari si emit chitante pentru încasarea banilor etc.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat un curs de calificare în domeniu, sa aveti aptitudini pentru calcule matematice, sa fiti punctual, sa aveti putere de concentrare, sa stiti sa comunicati cu oamenii, sa fiti rapid si sa fiti o persoana de încredere.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?