Redactor de ziar / ziarist

Redactor de ziar / ziarist

 Căutarea informațiilor
 Căutarea informațiilor  Ședință operativă în redacție  Filmarea unei conferințe de presă  Căutarea informațiilor

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca unui redactor de ziar, sau ziarist este aceea de a informa publicul despre evenimentele din diferite domenii cu ajutorul stirilor media. Redactorii de obicei nu sunt ei însisi autori de reportaje, ci administreaza si controleaza munca altora. Sub-redactorii pregatesc materialele altora spre publicare.

Care sunt îndatoririle postului? Ziaristii (si uneori redactorii) trebuie sa urmareasca informatiile despre evenimentele din domeniul politicii interne si externe, din domeniul economiei, culturii, sporturilor, vietii sociale etc., în conformitate cu specializarea redactorilor, inclusiv informatii cu privire la vizite personale în locuri unde aceste evenimente au loc si sa ia interviuri ale participantilor si martorilor la aceste evenimente - Redactorii sunt implicati în primirea de informatii prin corespondente - acestia monitorizeaza alte stiri din media - sorteaza, analizeaza si prelucreaza mai departe informatiile primite - scriu editoriale, rapoarte si comentarii pe baza evenimentelor importante - redacteaza articole complete sau teme din diferite domenii în reviste si ziare - cauta autori externi si colaboratori, negociaza cu privire la articole si la alte contributii din partea acestora, inclusiv cu specificarea formei, continutului, lungimii si pretentiilor autorului - editeaza materialele puse la dispozitie de colaboratorii externi si publica manuscrisele adaptate - negociaza cu privire la interviuri cu personalitati importante, experti, angajati competenti din domeniul administratiei de stat, persoane interesante etc., iau aceste interviuri, adapteaza textele si le dau bun de tipar - proceseaza documentele text pentru radio si televiziune - scriu eseuri, glose, analize si îsi aduc alte contributii cu creativitate de jurnalist, inclusiv pentru publicatii întregi (cum sunt carti care contin interviuri cu personalitati, autobiografii ale personalitatilor sportive sau artistilor etc.).

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara în diferite medii - de la sali de conferinta la sali de congres, pe strazi, în zone din afara oraselor, în locuri periculoase - la demonstratii sau pe câmpuri de lupta, dupa cum este cazul. Unele dificultati sunt asadar inevitabile. Cu cât rolul sau este mai mult de ziarist si corespondent si mai putin de redactor, cu atât mediul este mai putin previzibil.

Ce instrumente / echipamente folosesc? În primul rând reportofonul, microfonul si echipament de birou uzual, inclusiv calculator personal si mai presus de toate exprimarea verbala.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o facultate de jurnalism, sa aveti abilitati de a folosi cuvintele fluent, sa aveti reactii si judecata rapida, abilitate de a improviza, abilitatea de a crea, punctualitate, abilitate de a negocia cu oamenii si o tinuta si maniere cultivate.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?
 
Plugin for sound not installed