Functionar în administratia publică

Functionar în administratia publică

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca unui functionar public este aceea de a fi responsabil de o anumita parte din activitatile desfasurate sau administrate de stat (cum sunt sanatate, educatie, constructii, ajutor social, evidenta întreprinderilor mici, impozite, mediu etc.). Acesta este angajat de o institutie publica, la un sediu central sau regional, municipal sau judetean (ministere, judete, orase si autoritati municipale, oficii de munca, inspectorate scolare etc.).

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: - sa aiba grija de agenda de lucru din sectiunea încredintata functionarului public - sa elaboreze aspecte specializate cu privire la deciziile administrative sau alte documente, inclusiv sa revada si sa analizeze modul cum sunt ele îndeplinite, si sa supervizeze alte sectoare ale administratiei publice, inclusiv sa pregateasca si sa elaboreze materiale de sprijin corespunzatoare - sa calculeze si sa estimeze beneficiile, taxele si impozitele sau alte sume în baza formulelor de aplicare si a deciziilor de diminuare, crestere sau retragere a beneficiilor - sa se ocupe de recuperarea platilor restante, inclusiv cu colectarea lor, sa ia masuri administrative cu privire la beneficiari - sa adune plati si alte surse de venituri si sa se asigure ca amenzile financiare au fost achitate - sa verifice ca documentele justificative sunt corect întocmite - sa tina evidente si statistici si alte seturi de date - sa emita documente oficiale, sa le schimbe, sa întocmeasca liste si extrase din documentele oficiale - sa sorteze si sa arhiveze documente - sa faca munci tehnice si economice si sa îndeplineasca alte sarcini în sectorul administrativ, cum sunt investigatii, analize, masuratori, cercetari etc., folosind tehnologia de laborator si cea computerizata - sa verifice datele procesate pe computer - sa stabileasca bugete si sa se asigure ca ele au fost respectate, sa le verifice - sa dea informatiile necesare cetatenilor.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara în birouri sau în spatii similare, unde mediul de lucru este destul de confortabil.

Ce instrumente / echipamente folosesc? În primul rând tehnologia computerizata si echipamentul uzual de birou.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o facultate, sa aveti studii superioare sau medii cu diploma de bacalaureat, în domeniul economic sau profesional, într-o anumita specialitate (cum sunt inginerie, electronica, productie alimentara, industria îmbracamintei, industria chimica etc.), sa aveti abilitate sa lucrati sistematic, sa aveti talente organizatorice, simt al afacerii, creativitate, abilitate sa negociati cu oamenii.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?