Chelner / chelnărită

Chelner / chelnărită

 Primirea oaspeților
 Primirea oaspeților  Comandarea mâncării  Prezentarea vinului  Verificarea șervetelor de pe masă  Scrierea unei note de plată  Emiterea unui facturi de casă

Cine sunt si cu ce se ocupa? Meseria de chelner sau chelnarita este de a servi clientii în spatii de catering.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa primeasca clientii si sa-i invite la locurile unde se serveste masa - sa le dea sfaturi în alegerea meniului si a bauturilor - sa preia comenzi - sa serveasca mâncaruri si bauturi, sa asiste clientii atât la bar cât si la masa - sa finiseze mâncarurile la masa atunci când este necesar (flambare, taiere etc.) - sa participe la pregatirea meniurilor si a listelor de bauturi, sa aiba grija sa toarne bauturile alcoolice si cele racoritoare - sa amestece bauturile dupa reteta, sa le serveasca - sa întocmeasca nota de plata, sa accepte cecuri, carti de credit, sa accepte si sa schimbe valuta straina, sa opereze casa de marcat - sa pregateasca si sa aranjeze salile de mese si sa puna masa - sa participe la pregatirea si servirea din cadrul banchetelor, sa accepte, sa rezolve sau sa transmita plângerile catre bucatarie sau alte departamente.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Chelnerul / chelnarita lucreaza în restaurante, baruri, localuri tip pub, cafenele si alte localuri de acest gen. Meseria impune munca în schimburi si uneori lucrul cu clienti nemultumiti.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai frecvent folosite sunt propriile picioare si mâini, adresarea libera, echipamentul specific de bar, carucioare pentru deservire etc.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Absolvirea unui curs de calificare în acest sens, abilitatea de a lucra cu oamenii, rabdare, un comportament cultivat si maniere elegante, abilitati pentru calcul matematic, o memorie buna si un auz bun, sa fiti sanatos si sa aveti aptitudini de a învata limbi straine.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?