Cine sunt si cu ce se ocupa? Meseria de chelner sau chelnarita este de a servi clientii în spatii de catering. Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa primeasca clientii si sa-i invite la locurile unde se serveste masa - sa le dea sfaturi în alegerea meniului si a bauturilor - sa preia comenzi - sa serveasca mâncaruri si bauturi, sa asiste clientii atât la bar cât si la masa - sa finiseze mâncarurile la masa atunci când este necesar (flambare, taiere etc.) - sa participe la pregatirea meniurilor si a listelor de bauturi, sa aiba grija sa toarne bauturile alcoolice si cele racoritoare - sa amestece bauturile dupa reteta, sa le serveasca - sa întocmeasca nota de plata, sa accepte cecuri, carti de credit, sa accepte si sa schimbe valuta straina, sa opereze casa de marcat - sa pregateasca si sa aranjeze salile de mese si sa puna masa - sa participe la pregatirea si servirea din cadrul banchetelor, sa accepte, sa rezolve sau sa transmita plângerile catre bucatarie sau alte departamente. Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Chelnerul / chelnarita lucreaza în restaurante, baruri, localuri tip pub, cafenele si alte localuri de acest gen. Meseria impune munca în schimburi si uneori lucrul cu clienti nemultumiti. Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai frecvent folosite sunt propriile picioare si mâini, adresarea libera, echipamentul specific de bar, carucioare pentru deservire etc. De ce aveti nevoie pentru a reusi? Absolvirea unui curs de calificare în acest sens, abilitatea de a lucra cu oamenii, rabdare, un comportament cultivat si maniere elegante, abilitati pentru calcul matematic, o memorie buna si un auz bun, sa fiti sanatos si sa aveti aptitudini de a învata limbi straine.
|