Sofer de autovehicule

Sofer de autovehicule

 Măsurarea adâncimii modelului de pe suprafața de rulare a anvelopei
 Măsurarea adâncimii modelului de pe suprafața de rulare a anvelopei  Completarea documentelor  Verificarea documentelor de transport  Ajutând la încărcat  Verificarea încărcăturii  Călătorind cu autobuzul pe distanțe mari

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca soferului de autovehicule consta în conducerea si întretinerea autovehiculului dat în folosinta; acesta poate fi un autoturism pentru pasageri, o dubita sau un papuc, un camion, un autobuz, un taxi, o ambulanta (pentru prim ajutor), un tractor etc.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa conduca autovehiculul dat în folosinta - sa întretina zilnic masina si sa verifice daca siguranta transportului este asigurata - sa faca reparatii curente la autovehicul - sa aranjeze pentru reparatiile complexe ca autovehiculul sa fie dus la un garaj specializat - în caz de încarcaturi, sa asiste la încarcarea si la descarcarea lui, având grija de marfa transportata, inclusiv, daca este necesar, de pregatirea documentelor pentru clienti - în cazul autovehiculelor care opereaza cu regim special sa aiba grija de remorca - în caz de transport de pasageri (autobuze) sa vânda bilete catre pasageri la tarifele în vigoare - sa tina evidenta cu privire la autovehicul, calatoriile efectuate, consumul de combustibil si pasagerii sau marfurile transportate (daca i se cere acest lucru).

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În interiorul autovehiculelor sau în exteriorul lor, oriunde se deplaseaza acestea. În timpul reparatiilor, încarcarii sau descarcarii, munca se desfasoara si în afara orelor de program, sunt posibile deplasari lungi, lucrul cu grasimi si medii în general murdare, contactul cu pasageri ciudati (pentru soferii de autobuze), medii de lucru cu mult praf, eventual lucrul cu substante explozive sau substante chimice volatile (pentru soferii de tir, auto-cisterne, tractoare).

Ce instrumente / echipamente folosesc? Masina data spre folosinta pentru a fi condusa, unelte uzuale de întretinere si reparatii autovehicule si propriile mâini si picioare.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa aveti permis de conducere pentru categoria corespunzatoare autovehiculului dat în folosinta. Pentru unele tipuri de autovehicule se cer cursuri auxiliare si examinari suplimentare. Sa aveti reactii rapide, abilitate de concentrare, cunostinte tehnice, disciplina, încredere, sa fiti capabil sa gasiti drumul folosind o harta si sa aveti auz si vaz bun.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?