Zetar / Corector

Zetar / Corector

 Paginare la computer Apple
 Paginare la computer Apple  Pregătirea unei imagini pentru scanare cu tambur  Lucrul la scaner cu tambur  Verificarea filmului pe o masă luminată  Operarea unui dispozitiv de testare a imaginii pentru imprimarea chimică (cromalin)

Cine sunt si cu ce se ocupa? Zetarul pregateste, corecteaza, rectifica si aranjeaza texte pentru tipar (la ziare, periodice, literatura beletristica si de specialitate, manuale, dictionare, texte juridice etc.) astfel încât acestea sa poata fi tiparite prin utilizarea unor tehnici adecvate.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa corecteze textul ce urmeaza a fi redactat - sa marcheze greselile (gramaticale, de redactare si altele) folosind simbolurile standard pentru corectura de text atât în limba materna cât si în cea straina - sa aplice regulile de gramatica si cele de ortografie - sa foloseasca cuvinte si simboluri de origine straina, litere ale alfabetului grec si eventual alte simboluri, folosind regulile de tipografie - sa culeaga formule matematice si chimice care nu se încadreaza în rândurile normale - sa citeasca corecturile si modificarile în limbi straine - sa faca modificari ale foii tiparite din punct de vedere al asezarii estetice a literelor, ornamentelor si rândurilor din text - sa controleze dispozitia paragrafelor, sa foloseasca programele de computer si masina de cules pentru modificarea manuscriselor, pentru paginarea textului si pentru alte operatiuni de culegere.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În ateliere de zetarie, unde mediul este destul de bun - dar exista posibilitatea muncii în schimburi.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai des folosite sunt computere si echipament fotografic pentru culegerea textului; se mai folosesc lupe, echipament de scris si desen, sisteme de expunere, masini de aranjat în pagina, diferite substante chimice etc.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o scoala de calificare în domeniu, sa dati dovada de concentrare, acuratete si abilitate de a învata.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?