Turnător / miezuitor / modelator în turnătorie

Turnător / miezuitor / modelator în turnătorie

 Turnarea și umplerea formelor cu metal lichid
 Turnarea și umplerea formelor cu metal lichid  Umplerea unei linguri de turnat cu metal lichid dintr-un rezervor

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca unui turnator din cadrul unei turnatorii este aceea de a prelucra (adica a turna piese, sau parti din piese, prelucrate din metale, turnate în forme de diferite dimensiuni) cu ajutorul diferitelor procedee de pregatire a "miezului" fontei precum si turnarea. Exista o serie de activitati diferite în cadrul unei turnatorii, de la lucrul la cuptoare la prepararea formelor si turnarea metalului topit în acestea. Modelatorul de fonta transforma o schita de fabricatie pentru turnare într-o forma tridimensionala, facând un model în marime naturala sau un prototip al obiectului de turnat.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: Sa prelucreze manual matrite si miezuri mari si complicate (miezul se toarna în forma proiectata pentru a se obtine goluri în produsul turnat) din nisip si alte materiale rezistente la foc si sa le toarne, sa prepare structuri de miez complicate si mari, sa fabrice miez cu masini si unitati semiautomate si automate, sa produca cu masina forme turnate mari, sa toarne manual forme mari si sa foloseasca masini pentru a le compacta, sa toarne sub presiune, plus alte procedee pe masini de modelat automate si semiautomate si linii de fabricatie.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În turnatorii, unde expunerea la temperaturi înalte, zgomot si praf este inevitabila.

Ce instrumente / echipamente folosesc? De regula se folosesc forme de turnat de diferite tipuri, miezuri, cuptoare, prese, echipament de injectie, uscatoare si alte masini folosite în atelierele de topitorie /turnatorie.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat un curs de calificare în domeniu, sa aveti o buna perceptie spatiala, o conditie fizica excelenta, sa aveti reactii rapide si acuratete.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?