Judecător

Judecător

Ascultarea depoziției unui petent alături de procuror și grefieră
Ascultarea depoziției unui petent alături de procuror și grefieră Judecătorul chestionează avocatul în legătură cu speța aflată pe rol Judecătorul ascultă avocatul care formulează plângerea

Cine sunt si cu ce se ocupa? Judecatorul asigura aplicarea justitie sub forma deciziilor judecatoresti pentru fiecare caz în parte.

Care sunt îndatoririle postului? Sa hotarasca asupra drepturilor, obligatiilor si intereselor legale ale indivizilor, organizatiilor si ale statului, judecând vinovatia acuzatului si impunând masuri de pedepsire precum si alte masuri. Un judecator poate sa-si desfasoare activitatea în calitate de judecator în formare si dupa ce a trecut examenul de calificare pentru judecatori, poate fi presedinte de curte sau de complet de judecata.

Printre activitatile judecatorului se numara:

Pentru un judecator în formare - sa pregateasca cazul pentru judecator - sa îndeplineasca sarcini simple rezervate completului de judecata alcatuit dintr-un singur judecator, sub supravegherea unui judecator cu experienta, pâna când sustine examenul de calificare pentru judecatori.

Pentru presedintele tribunalului - se ocupa de administrarea justitiei în cadrul judetului, orasului, tribunalului suprem sau Curtii Supreme de Justitie sau Curtii Constitutionale - emite initiative pentru a unifica decizia altor judecatori în cazurile importante - stabileste programul tribunalului, distribuie dosarele completelor de judecata, implica conducerea organizatiei - numeste judecatori în diverse departamente - conduce alte servicii administrative din tribunal (registratura, arhiva, birou contabilitate) - administreaza si organizeaza operatiunile din cadrul judecatoriei.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?