Viticultor

Viticultor

 Săparea gropilor înainte de plantarea viței-de-vie
 Săparea gropilor înainte de plantarea viței-de-vie  Stropirea viței-de-vie cu o substanță chimică  Legarea manuală a lăstarilor de viță-de-vie  Recoltarea strugurilor cu combina  Culegerea manuală a strugurilor  Transportul strugurilor  Tăierea viței-de-vie în timpul iernii  Într-o pivniță de vinuri

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca unui viticultor este de a cultiva vita de vie si de a presta alte munci adiacente. De obicei, viticultorul creste vita de vie pe propriul teren. În unele cazuri, viticultorii privati produc si vinuri, ceea ce înseamna ca sunt si producator de vinuri (meseria unui producator de vinuri este descrisa separat).

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa pregateasca si sa întretina via, adica sa împarta si sa marcheze loturile, sa faca gropi pentru plasarea stâlpilor folosind un tractor cultivator, sa are, sa praseasca si sa afâneze solul cu ajutorul cultivatoarelor rotative, sa traseze brazde în pepinierele de vita de vie etc. - sa sorteze, sa trateze si sa planteze butasii de vita de vie - sa fertilizeze pamântul folosind dispozitive mecanice de împrastiere - sa praseasca pamântul între butucii de vita de vie, sa taie vita de vie, sa lege sau sa fixeze lastarii noi, sa lege aracii, sa taie vârfurile, sa înlature lastarii de vita dintre rânduri si sa-i distruga cu o sapa, sa foloseasca substante chimice pentru protejarea vitei împotriva diversilor daunatori si boli, folosind mijloace de stropire manuale sau mecanizate (unii plantatori de vita de vie asa numiti "organici" folosesc, în principiu, numai metode biologice, fara a recurge la substante chimice, artificiale) - sa verifice cât de rapid se coc strugurii. Mai exista si munca de înmultire a vitei de vie si cultivarea ei în pepiniere speciale: executarea de diverse activitati legate de înmultirea vitei de vie, adica colectarea butasilor, pregatirea lastarilor, pregatirea altoiurilor plantarea plantelor tinere în pepiniera, monitorizarea si gestionarea întregului proces de productie vegetala din pepiniera - recoltarea strugurilor copti - activitati de manevrarea si expediere.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În vii, în aer liber, în conditii de vreme schimbatoare.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Cazmale, sape, foarfeci, fierastraie, însamântatoare si prasitoare, cultivatoare, seceratoare, substante de stropit si stropitoare, foarfeci mari de gradina, masini pentru zdrobit struguri, tractoare, benzi transportoare, încarcatoare etc.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat un curs de calificare în domeniu, sa aveti o atitudine pozitiva pentru lucrul în agricultura, un simt dezvoltat al gustului si mirosului si multa rabdare.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?