Bijutier / designer de bijuterii

Bijutier / designer de bijuterii

 În atelierul aurarului
 În atelierul aurarului  Montând un inel  Lipirea unei părți de metal  Pregătirea unei forme pentru turnat  Lipire  Șlefuirea piesei turnate  Așezarea pietrelor  Laminarea unei foițe de aur

Cine sunt si cu ce se ocupa? Meseria unui bijutier este de a proiecta, a lucra, a repara si a vinde bijuterii, podoabe si obiecte similare decorative. Unii bijutieri pot fi specializati numai în design (la proiectarea bijuteriilor, acestia sunt denumiti designer de bijuterii) în timp ce altii pot lucra în industria de vânzare a bijuteriilor si altor podoabe sau bunuri cum sunt ceasuri, pendule si produse din argintarie. Daca acestia sunt specializati sa lucreze cu anumite metale pretioase, ei se numesc aurari sau argintari.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa lucreze cu precizie metalele si pietrele pretioase prin taierea lor, lipirea lor, topirea, presarea, filigranarea, rotunjirea lor prin batere la cald - sa faca si sa repare seturi complete de bijuterii si alte obiecte din metale pretioase - sa lucreze cu tehnici speciale - sa graveze ornamente si alte simboluri pe metalele pretioase - sa comercializeze bijuterii care fac parte din mostenirea nationala si provenind de la anumite dinastii (bijuterii de coroana etc.) - sa produca bijuterii, podoabe si decoratiuni similare conform propriilor schite - sa evalueze bijuteriile. Aceia care lucreaza în industria de comercializare bijuterii vor fi implicati si în vânzarea bijuteriilor catre public.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În ateliere de bijuterii unde mediul de lucru implica zgomot si praf, eventual si alte impuritati. Aceia care lucreaza la vânzarea bijuteriilor nu au asemenea probleme.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Mandrine, masini de slefuit, unelte de îndoit, echipament de desen si de masurare, pile, ustensile de lipit si de topit, patente, ustensile de gravat, glaspapir si propriile mâini.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o scoala de meserii în domeniu, sa aveti abilitate de lucru cu mâinile, sa aveti simt estetic, putere de concentrare, rabdare si precizie. Designer-ul necesita calitati estetice superioare, iar cei care lucreaza în industria comercializarii bijuteriilor o mare putere de a negocia cu oamenii.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?