Tehnician dentar

Tehnician dentar

 Modelarea unei danturi
 Modelarea unei danturi  Pregătirea unui mulaj dentar pentru turnare  Lustruirea unei proteze dentare  Turnarea modelului de gips

Cine sunt si cu ce se ocupa? Tehnicianul dentar presteaza munci de reparare a danturii si de înlocuire a ei. El este de obicei angajat de catre medicul stomatolog, de chirurgul stomatolog si de ortodontist.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa execute si sa repare coroane dentare, punti si danturi din diferite materiale (plastic, rasini, ceramica, metale inclusiv aurul), sa le modeleze cu mâinile si cu unelte fine si masini de modelat, sa le finiseze cu masinile de finisat (sa le polizeze, sa le frezeze, sa le gaureasca), sa le toarne cu ajutorul echipamentului special - sa execute instrumente si dispozitive terapeutice - sa presteze lucrari speciale pentru chirurgii plastici - sa faca forme si mulaje necesare din ghips de Paris, creta si modele din sârma - sa preia amprente ale dintilor si radiografii facute de medicul stomatolog, de asistentii lui sau de tehnicienii de radiografie, sa inspecteze si sa examineze aceste date - sa tina evidenta produselor prelucrate sau reparate - sa mentina contactul pe cale administrativa cu clinicile dentare.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În primul rând în laboratoare dentare, unde contactul cu substante chimice si surse de încalzire sunt posibile.

Ce instrumente / echipamente folosesc? De exemplu instrumente de luat mulaje, arzatoare de gaz, cuptoare, masini de slefuit, de perforat, pile etc.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat liceul sau un curs de specializare în domeniul tehnician dentar; sa aveti abilitate, viziune spatiala si precizie.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?