Despre GO

 

Despre GO

Programul GO este destinat utilizatorilor care au nevoie de asistență în alegerea ocupației și în căutarea unui loc de muncă. Programul oferă sprijin în toate etapele de orientare a carierei: de la autocunoaștere, identificarea oportunităților de pe piața muncii, luarea deciziei profesionale, până la implementarea deciziilor și obținerea locului de muncă potrivit. Prima veriune a fost realizată în cadrul Programului CE Phare în 1997 de DHV CR, ca instrument pentru Centrele de Informare și Consiliere din Agențiile Naționale de Muncă din Republica Cehă.

În 1999, Programul a beneficiat de o altă finanțare CE prin Leonardo da Vinci, în vederea asigurării dezvoltării ulterioare și diseminării mai largi a programului. Coordonatorul proiectului  a devenit DHV CR, iar compania care a asigurat dezvoltarea software a rămas 5D software. Pe lângă cei doi parteneri din Republica Cehă, s-au alăturat parteneriatului trei parteneri din Marea Britanie, Slovacia și Grecia. Până la încheierea proiectului în 2001, conținutul programului a fost semnificativ inovat, la fel și accesul utilizatorilor. Aplicațiile slovacă și greacă au fost realizate pe durata proiectului.

Programul a stârnit interes în multe țări. Ca urmare, 11 parteneri din 10 țări (Republica Cehă, Slovacia, Grecia, Cipru, Italia, Spania, România, Bulgaria, Lituania și Marea Britanie) au creat un parteneriat pentru continuarea proiectului tot în cadrul programului CE Leonardo da Vinci. Acest proiect s-a desfășurat între 2001 și 2004.

Obiectivele Ghidului Ocupațiilor sunt:
 • Să ofere clienților o serie de proceduri pentru alegerea ocupației, bazate pe diferite criterii de selecție, inclusiv posibilitatea de a selecta ocupații înrudite.
 • Să pună la dispoziție informații concise și pertinente despre fiecare ocupație.
 • Să prezinte principalele activități de muncă în fotografii color, iar pentru anumite ocupații să familiarizeze clienții cu activități de muncă prin dialoguri înregistrate sonor.
 • Să îndrume clienții în căutarea unui loc de muncă, redactarea unui CV sau prezentarea la un interviu.
 • Să îi sfătuiască pe clienții care doresc schimbarea ocupației să cerceteze posibilitățile oferite de ocupațiile înrudite.
 • Să ofere informații și idei celor care doresc să lanseze o afacere pe cont propriu.
 • Să ajute șomerii să-și depășească situația problematică.
Module speciale ale programului acoperă anumite proceduri de selecție. Modulele sunt următoarele:
 • "Absolvenți" oferă indicații despre căutarea unui loc de muncă, inclusiv redactarea unui CV, prezentarea la un interviu, permite căutarea ocupațiilor înrudite, conține îndrumări pentru lansarea unei afaceri pe cont propriu.
 • "Alegerea ocupației" conține 8 proceduri diferite de selecție, destinate sprijinirii clienților în alegerea celei mai potrivite ocupații pentru ei înșiși. Ocupațiile selectate au scurte descrieri, fotografii ale principalelor activități de muncă, iar în unele cazuri chiar și dialoguri înregistrete sonor. Modulul oferă legături utile către ocupații înrudite, inclusiv descrieri ale asemănărilor și este centrat pe persoanele cu dizabilități.
 • "Șomerii" oferă idei despre abordarea situației șomajului.
 • "Modulul de formare" este conceput pentru consilierii carierei care utilizează programul în ședințe individuale sau de grup.
Pentru crearea diferitelor aplicații naționale GO, s-a folosit o procedură cu totul inovativă. S-a realizat o bază de date internațională în engleză, împreună cu o bază de date suplimentară cu ocupații. Pentru diferitele țări partenere, doar ocupațiile relevante pentru fiecare țară au fost selecționate în aplicațiile naționale GO, la alegerea lor. Formatul bazei de date internaționale permite crearea de noi aplicații naționale pentru alte țări, chiar după încheierea proiectului.

Autori

Țara Numele Organizația E-mail
Czech Republik Mr. Budsky Simon DHV CR (co-ordinator) simon.budsky
@europrofis.cz
Czech Republik Mr. Linhart Ludek 5D software ludek.linhart
@5d.cz
Bulgaria Ms. Kamburova Nadezda Centre for Economic and Strategic Research (CESR)
Cyprus Mr. Mitsingas Antonis Mitsingas Research and Training Institute – MRTI
Greece Ms. Kroustalli Georgia Industrial Development & Education Centre – IDEC
Italy Mr. Evangelista Leonardo Associazione Orientamento in rete - AO
Lithuania Ms. Miniotiene Neringa National Resource Centre for Vocational Guidance – NRCVG
România Mr. Jigau Mihai Institutul de Științe ale Educației - CNROP România
Slovak Republic Mr. Grajcar Stefan Central Office of Labour, Social Affairs and Family (COLSAF)
Spain Mr. Campos José A. FASE Formación y Asesores en Selección y Empleo S.L.
United Kingdom Mr. Offer Marcus National Institute of Careers Education and Counselling (NICEC)


Versiuni ale GO

Versiunea internațională în engleză
Bulgaria
Cyprus
Czech Republic
Greece
Italy
Lithuania
Romania
Slovakia
Spain

Versiuni ale portalului

Versiunea internațională în engleză
Bulgaria
Cyprus
Czech Republic
Greece
Italy
Lithuania
Romania
Slovakia
Spain