Trebuie sa aleg dintre ideile pe care le am deja

 1. obtinerea listelor cu ocupatiile care se potrivesc cu
 2. interesele dvs.
 3. aptitudinile dvs.
 4. materiile scolare care va plac si la care sunteti bun
 5. hainele pe care doriti sa le purtati la lucru
 6. activitatile pe care le preferati
 7. cu ce sau cu cine vreti sa lucrati sau sectorul īn care doriti sa lucrati
 8. mediul īn care doriti sa lucrati

 9. alegerea celor mai importanti factori pentru dvs. dintre acestia. Īn general, interesele vor fi cele mai importante – daca nu sunteti interesat de un anumit loc de munca, va fi dificil sa faceti acel lucru mult timp. Ce altceva mai este important pentru dvs.?

 10. examinarea listelor cu ocupatii pentru a vedea care apar pe toate listele sau care apar pe toate listele importante.

 11. scrierea acestor ocupatii pe o noua lista pentru ca cele care apar pe listele cele mai importante sa fie la īnceputul acesteia. Puteti hotarī acum care sunt cele doua sau trei ocupatii despre care vreti sa aflati mai multe?

 12. Tipariti descrierea completa a fiecareia. Cititi-le cu atentie si comparati-le punāndu-le una lānga alta.

 13. Vorbiti cu consilierul dvs. de cariera despre ideile pe care le aveti. Acesta v-ar putea aranja o discutie cu cineva care lucreaza īn acel domeniu si care este dispus sa va raspunda la īntrebari.
Consilierul dvs. v-ar putea aranja sa obtineti experienta experienta īn acel domeniu sau cel putin sa faceti “ucenicie" cu cineva care lucreaza īn acel domeniu (sa īl īnsotiti īn timpul lucrului pentru o scurta perioada de timp, pentru a vedea cum este la fata locului. Este foarte folositor īn cazul activitatilor ce necesita o pregatire īndelungata). Consilierul de cariera va va putea ajuta prin alte modalitati sistematice sa luati o decizie, daca īntāmpinati īn continuare probleme.