Exista mai multe modalitati de cautare a unui loc de munca. Cele mai frecvente sunt:

Prin intermediul prietenilor sau al altor cunostinte. Oamenii solicita locuri de munca recomandate sau despre care au aflat de la prieteni, familie si cunostinte, posibil, la locul de munca al acestora.

 

Prin publicitate. Angajatorii anunta locurile de munca vacante în ziare sau reviste, uneori în suplimente speciale dedicate locurilor de munca si negociaza cu cei care raspund la aceste anunturi sau cer mai multe detalii. Si cel care cauta un loc de munca poate da un anunt, în care de obicei se prezinta calificarea, experienta si tipul de activitate de care este interesat, apoi asteapta sa vada daca angajatorii raspund.

 

Prin centrul de plasare a fortei de munca. Angajatorii anunta locurile vacante centrelor pentru forta de munca. Cei care cauta un loc de munca analizeaza ofertele de aici, singuri sau cu ajutorul unui consilier de plasare, pentru a vedea care li se potrivesc si corespund calificarii pe care o au. Apoi urmeaza un contact direct între angajator si solicitant.

 

Prin agentia de recrutare. Angajatorii folosesc serviciile personalului specializat al agentiilor de recrutare, care selecteaza lucratorii potriviti, ce îndeplinesc criteriile cerute de angajatori pentru un anumit post.

 

Cautând pe Internet. Exista multe web site-uri care ofera locuri de munca, structurate în functie de diferite domenii sau regiuni.

 

Prin “Sondare la rece” sau o Cerere de angajare. Bineînteles este posibil sa sunati la diferite companii si sa întrebati de locuri de munca disponibile, uneori chiar fara a face o programare telefonica anterioara. Dar asigurati-va ca aveti deja un CV scris si pregatiti-va sa va prezentati ideile despre locul de munca pe care doriti sa îl obtineti. Este folositor sa aveti numele unei persoane de contact din companie cu care sa discutati.