Afirmatia 4

“Nu am aptitudinile necesare pentru a obtine locurile de munca disponibile.”
La aceasta exista doua raspunsuri:
 1. Atunci de ce nu faci un curs si nu încerci sa îti îmbunatatesti aptitudinile? Educatia si pregatirea sunt foarte folositoare când esti somer – poti învata lucruri noi care îti pot aduce un loc de munca, sau, daca nu, atunci devii o persoana mult mai buna pentru angajat: angajatorii nu sunt foarte atrasi de oamenii care au fost someri si nu au facut nimic. Daca faci un curs dovedesti ca încerci sa te ajuti, mentinându-ti mintea alerta, si asa mai departe. Astfel nu vei avea un spatiu gol în CV-ul tau când vei solicita un nou loc de munca.
 2. Acest lucru poate sa nu fie deloc adevarat. Este motivul pentru care unii someri ramân someri – deoarece considera ca aptitudinile si experienta lor sunt relevante numai pentru un anumit fel de munca. Acest lucru se datoreaza partial faptului ca noi gândim în functie de locul de munca nu în functie de aptitudini.

Încercati urmatorul exercitiu:

Ce aptitudini folositi în propria locuinta si în cadrul familiei, în afara “serviciului”?

Scrieti mai jos sapte dintre acestea (ex. “pregatesc alimentele pentru a fi gatite”) si vedeti rezultatul:


Ideile noastre:

Ne-am gândit la sapte activitati casnice care necesita aptitudini – trebuie sa înveti sa le faci, si este nevoie de exercitiu pentru a le face bine.

 • administrarea banilor si mentinerea unui buget

 • planificarea (ex. mesele pentru o saptamâna sau pentru a doua zi)

 • îngrijirea unei cladiri si a ceea ce este în ea

 • îngrijirea copiilor

 • curatenia casei, spalarea si calcarea hainelor

 • organizarea si pregatirea mai multor mese zilnice

 • utilizarea, si uneori repararea aparatelor, inclusiv a echipamentului electric sau electronic

Probabil v-ati gândit la mai multe. Nu sunteti platit pentru aceste lucruri, dar toate sunt aptitudini pentru care oamenii sunt platiti “la serviciu”- contabil, administrator, manager de hotel sau restaurant, îngrijitor, educator de gradinita, om de serviciu, bucatar, electrician sau operator de calculator; acestea sunt doar câteva! Chiar daca ati fost somer mult timp, sunt sanse ca dvs. sa folositi aceste aptitudini zi de zi pentru a supravietui. Da, poate va fi nevoie sa le îmbunatatiti, sa le fructificati, dar nu începeti de la zero

Acum gânditi-va la cea mai grea munca pe care ati avut-o. Care erau principalele sarcini si ce aptitudini necesita? Scrieti-le aici:

Uitati functia pe care ati avut-o – acestea sunt lucrurile pe care le-ati facut. La ce erati bun? Pentru ce erati responsabil? Ce reusite ati avut? Scrieti aici si printati pagina pentru dosarul dvs.

Folositi-o ca dovada data viitoare când solicitati un loc de munca si veti fi întrebat ce stiti sa faceti. Folositi-o când va simtiti deprimat – sunt multe lucruri pe care le puteti face – numai ca oamenii nu va platesc întotdeauna sa le faceti. Sau o vor face?

Aici este ultimul chestionar. Cât de multe stiti despre locurile de munca? Puteti numi cel putin doua locuri de munca diferite în care sa fie folosite fiecare dintre urmatoarele aptitudini?

 • îngrijirea echipamentului
 • vorbirea unei limbi straine folosind fraze uzuale
 • acordarea primului ajutor
 • schimbarea rotii la masina
 • pregatirea mâncarii
 • calcularea unui procent
 • orientarea cu ajutorul hartii
 • luarea de notite într-o conversatie cu cineva

Click pe aptitudine pentru aparitia sugestiilor noastre – priviti titlurile locurilor de munca numai dupa ce ati selectat aptitudinea relevanta.

Multe aptitudini pot fi folositoare în mai multe locuri de munca – ce ai facut la ultimul loc de munca. Chiar si ceea ce faci acasa, poate fi ceva ce vei putea face si la urmatorul loc de munca. Acestea sunt “aptitudini transferabile”. Ai facut-o si înainte, ai facut-o bine, vei putea sa o faci din nou. Si trebuie sa o adaugi în CV daca dovedeste ca poti ocupa un loc de munca diferit de cele anterioare.


Verificati-va mai multe aptitudini folosind Chestionarul de Aptitudini

ÎNAPOI