Afirmatia 5

“Trebuie sa spui cuiva daca te simti – furios, deprimat, trist, inutil sau în alt mod – altfel nu vei avansa niciodata”.

Adevarat. Multi someri, în special când îsi pierd locul de munca pentru prima data, se simt extrem de furiosi din cauza a ceea ce li s-a întâmplat, uneori vinovati pentru ca îsi imagineaza ca a fost vina lor si nu pot sa treaca peste asta. Acest lucru îi împiedica sa îsi gaseasca un alt loc de munca si mentine riscul de a ramâne în somaj pentru multa vreme.

Apoi problema se agraveaza – cei care nu au un loc de munca mult timp se simt deseori inutili, si se tem ca nu vor mai lucra niciodata.

Un mod de a face fata acestei situatii este sa vorbesti cu cineva care te întelege. Multor persoane nu le este usor sa vorbeasca cu familia – o parte a problemei fiind faptul ca se simt vinovati “pentru ca i-au dezamagit” sau simt ca au esuat în încercarea de a avea grija de familie. Aceasta poate fi chiar furioasa pe dvs.

Încercati sa gasiti pe cineva care va va asculta fara sa va judece si va va lasa sa va descarcati sufletul. Aceasta persoana poate fi un consilier care lucreaza gratis pentru someri sau poate fi un preot, un voluntar, un bun prieten sau o ruda. Discutia va poate linisti, va poate ajuta sa va întelegeti mai bine si sa faceti ceva pozitiv si practic. Daca tineti totul închis în dvs. riscati sa va blocati.

Unii someri considera ca este folositor sa se reuneasca într-un grup si sa se asculte unul pe celalalt. Daca nu exista un astfel de grup unde locuiti, ati putea sa puneti bazele unuia? Trebuie sa fiti atent ca aceasta sa nu îi faca pe oameni sa se simta mai stânjeniti, dar va va ajuta sa întelegeti ca nu sunteti singurul. Asigurati-va ca fiecare are spatiul necesar pentru a vorbi si ca apoi veti discuta despre cum va puteti ajuta unul pe celalalt pentru a face ceva activ si pozitiv prin care sa depasiti problema somajului împreuna.

ÎNAPOI