Nutritionist

Nutritionist

Stabilirea aplicării regulilor de igiena alimentară
Stabilirea aplicării regulilor de igiena alimentară Stabilirea dietei unui pacient

Cine sunt si cu ce se ocupa? Nutritionistul este expertul care rezolva diferitele probleme cu privire la o nutritie sanatoasa. Acesta lucreaza în general în servicii de sanatate publica, unde colaboreaza cu medici specialisti pentru asigurarea unei nutritii echilibrate si curative în conformitate cu ultimele descoperiri medicale în acest domeniu. Munca este extrem de apropiata de cea a dieteticianului, iar cele doua roluri se pot suprapune foarte usor. Diferenta fundamentala dintre nutritionist si dietetician este aceea ca nutritionistul se ocupa în special de oameni si grupuri de oameni sanatosi pentru a preveni bolile, în timp ce dieteticianul îsi focalizeaza munca pe activitati curative pentru indivizii care sufera deja de probleme legate la dieta, sau care pot fi ajutati prin recomandarea unei anumite diete.

Care sunt îndatoririle postului? În institutii de sanatate unde adapteaza munca de cura nutritionala la conditiile existente, pe baza unor consideratii si a unor discutii individuale cu pacientii. Acestia stabilesc servirea hranei pentru pacienti, în functie de starea lor de sanatate si de nevoile lor. Supravegheaza corectitudinea pregatirii si respectarea regulilor de igiena în timpul servirii hranei pacientilor. Informeaza pacientii despre eventualele schimbari de meniu în timpul tratamentului la domiciliu. Poate lucra la întreprinderile mari de alimentatie publica unde ca monitoriza în special respectarea regulilor unei nutritii echilibrate. Obligatiile includ adesea controlul unitatilor de alimentatie publica, supravegherea respectarii standardelor alimentare, pregatirea meniurilor, calcularea valorii energetice si biologice a alimentelor. Poate sa lucreze în cercetare, educatie si serviciile de consultanta.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Exprimarea verbala, documente scrise, tehnologia informatizata, tabele speciale cu energia calorica si proprietatile biologice ale alimentelor si ale felurilor specifice comunitatii respective.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În centre de sanatate, în spitale, sanatorii sau statiuni balneare, în cantinele din gradinite si scoli, în organizatii publice si private de alimentatie publica, în organizatii de caritate, în institute de cercetari si în firme de consultanta. Nutritionistii pot fi angajati si de marile firme producatoare de alimente, de cele care desfac alimente în cantitati mari si în ziaristica. Munca se desfasoara în general în birouri sau în spatii similare folosite de ceilalti angajati.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa aveti studii medii sau superioare, cu specializare în medicina, biologie, alimentatie, farmacie sau în chimie, sa aveti rabdare si sa stiti sa lucrati în echipa.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?