Creator de modă

Creator de modă

Luarea măsurilor pentru un costum
Luarea măsurilor pentru un costum Pregătirea tiparelor de croit Ajustarea unei fuste pe talia modelului

Cine sunt si cu ce se ocupa? Creatorul de moda creeaza haine sau produse de design vestimentar. Creatorii de moda sunt specializati pe diferite tipuri de îmbracaminte. Acestia au oportunitati de a lucra în industria îmbracamintei - în productia de îmbracaminte în serie - sau lucreaza în calitate de creatori de haine pentru prezentarile de moda. Pot lucra în centre de cercetare culturala, pot face costume pentru teatru, filme, televiziune, pot lucra la decorarea vitrinelor sau în ateliere promotionale.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile difera în functie de sectorul în care este angajat un creator de moda. Munca în creatia de moda pentru prezentare de moda, care este cea mai competitiva, va fi diferita de cea în calitate de creator de moda pentru productia de serie. În general, creatorii de moda sunt implicati în analiza tendintelor în moda, creeaza schite dupa idei, elaboreaza tipare de baza si mostre de îmbracaminte (sau supravegheaza munca altora), adapteaza modelele în functie de materialul folosit, dau indicatii cu privire la proprietatile materialului si la costul acestuia. Anumite obiecte vestimentare sunt încercate pe model si retusate, daca este necesar. Munca mai implica si corectarea defectelor de îmbracaminte, care rezulta dintr-o elaborare sau executie incorecta, sau din cauza unei siluete neobisnuite, lucrul cu masina de cusut obisnuita si speciala si echipamentul pentru calcat. Creatorul de moda calculeaza pretul pentru noile produse si pregateste documentatia aferenta.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Creatorul de moda lucreaza de obicei în interior, în ateliere de moda. Unii lucreaza si în locurile unde se desfasoara prezentari de moda.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Computere, programe de grafica asistata de calculator, creioane, pixuri, hârtie, masini de cusut etc.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi studiat arta si design-ul vestimentar. Sa întelegeti principiile artistice ale design-ului, în special pe cele de grafica aplicata, sa aveti idei creatoare, sa puteti lucra cu computerul si cu programele de grafica, sa cunoasteti procesul tehnologic din industria de îmbracaminte. Calitati indispensabile sunt imaginatia, creativitatea, precizia, gândirea independenta, decizia prompta, initiativa individuala si abilitatea de a lucra atât în echipa cât si individual.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?