Fierar / potcovar

Fierar / potcovar

Cine sunt si cu ce se ocupa? Fierarul prelucreaza obiecte si piese din diferite metale, cum ar fi diferite instrumente, cârlige, lanturi, echipamente de ferma, lucrari ornamentale din fier, usi de fier etc. Potcovarul utilizeaza uneltele si îndemânarea de fierar pentru a prelucra si a aplica potcoave de cai.

Care sunt îndatoririle postului? Fierarul alege metalele potrivite, le taie, le încalzeste în forja, le pune pe nicovala, le loveste cu ciocanul, le perforeaza, le placheaza, le ajusteaza sau le lipeste pentru a le da forma dorita. Mânuieste ciocanul, presa mecanica si executa si alte lucrari legate de munca fierarului, cum ar fi repararea uneltelor si echipamentelor de metal si executarea prelucrarea de articole artistice din fier forjat, cum ar fi balustradele, ornamentele pentru balcoane, scarile din metal etc. Potcovarul analizeaza de ce anume are nevoie un cal si evalueaza starea copitelor lui, ajusteaza protuberantele nedorite ale potcoavei pentru a-i asigura un echilibru bun. Apoi selecteaza potcoavele, le adapteaza daca este necesar cu ciocanul si nicovala. Potcovarul tine piciorul calului între genunchi si bate cuie cu ciocanul prin potcoava ca s-o fixeze pe copita sau scoate potcoava daca este nevoie.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În ateliere de fierarie, unde se lucreaza la temperaturi înalte, în mirosuri puternice, în atmosfera de fum si cu riscuri de accidente industriale, din cauza uneltelor grele.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Ciocane, fierastraie, prese hidraulice, mandrine, masini grele si piese grele din metal, care trebuie manevrate mereu pentru a li se da o forma.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o scoala profesionala în domeniu. Progresul vine odata cu experienta. Evolutia carierei depinde în special de specializarea prin cursuri specifice de sudori, cazangii, desen tehnic si programe asistate de calculator ceea ce va permite o alegere mai larga. Promovarea este mai probabila daca se urmeaza cursuri speciale de pregatire profesionala. Potcovarii, pe de o parte, pot fi persoane fizice autorizate, iar progresul lor este legat de dezvoltarea calariei, mai ales în comunitatile rurale, desi unii pot fi angajati de unitati specializate ale politiei calare sau la unitatile de cavalerie ale armatei, unde pot sa primeasca si formarea initiala.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?