Otelar (tratamente termice)

Otelar (tratamente termice)

 Închiderea camerei de ardere a cuptorului
 Închiderea camerei de ardere a cuptorului  Programarea cuptorului automat  Scoaterea produsului din cuptor  Închiderea cuptorului automat cu vidare

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca unui otelar consta în tratamentul la cald al metalelor pentru a obtine materiale cu anumite proprietati dorite.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: calirea partilor metalice, adica încalzirea lor în cuptoare precum si la flacara directa, urmata de racirea lor rapida (asa se obtin suprafetele dure ale diverselor parti relevante), arderea la flacara a partilor metalice, adica încalzirea, apoi racirea lor treptata (asa se obtine duritatea si rezistenta partilor relevante interne), calirea partilor metalice, adica încalzirea lor urmata de racirea în mai multe faze rapide, cu pauze între raciri (în felul acesta se obtine atât rezistenta interna cât si suprafata dura a partilor relevante), cimentarea partilor metalice, adica încalzirea lor si saturarea suprafetelor metalice cu carbon (pentru obtinerea suprafetelor tari), tratarea cu nitrati a partilor metalice, adica încalzirea lor în momentul saturarii suprafetelor metalice cu azot (pentru obtinerea suprafetelor tari si rezistente la uzura) si aplicarea altor metode de tratamente la cald pe baza proceselor individuale, din procesele controlate si automatizate, folosind procedeele descrise mai sus, separat sau împreuna

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara de obicei în uzine si fabrici industriale si în ateliere, unde exista conditii de temperaturi înalte, mediul de lucru poate fi foarte neplacut uneori iar munca manuala bruta este predominanta.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Cele mai folosite echipamente sunt furnale, echipamente de racire, bai de sare, prese pentru întarire, instrumente electrice de masurat, unelte manuale etc.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat un curs de calificare în domeniul tratamentelor de calire sa aveti o conditie fizica buna, dexteritate si reactii rapide.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?