Forjor

Forjor

 Aprinderea mangalului într-un cuptor de exterior
 Aprinderea mangalului într-un cuptor de exterior  Răsucirea unei sârme  Pilire  Încălzirea unui obiect până la temperatura de forjare  Ajustarea potcoavei după copita calului  Fixarea potcoavei la piciorul anterior al calului  Pilirea copitei pentru îndepărtarea resturilor de cuie după potcovire

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca de fierar este aceea de a prelucra parti metalice prin forjare, adica piesele care se lucreaza mai întâi se încalzesc pentru a le face mai moi si apoi se modeleaza prin batere cu ciocanul si prin îndoire. În regiunile agricole, forjorul poate fi cunoscut si sub numele de fierar sau potcovar (acesta este în special calificat sa lucreze cu caii) si munca asociata cu aceasta profesiune este potcovirea cailor, precum si confectionarea, ascutirea si repararea uneltelor agricole si a altor unelte si echipamente agricole.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa încalzeasca materialul sa faca componente, ustensile si instrumente lucrând manual - sa bata fierul pe nicovala sau sa bata fierul mecanic cu ajutorul ciocanelor electrice si cu ajutorul preselor de forjat; piesa care se lucreaza este tinuta fie în menghina fie într-un fel de cleste. Fierarul îndreapta, îndoaie si modeleaza fierul înrosit, sectiuni rotunde, bare plate, placi subtiri si alte produse, forjeaza tuburile si face balamale.

- Fierarul mai repara, prelucreaza, bate la cald si modeleaza uneltele agricole - repara rame si osii la vehicule agricole si pluguri - face cuie, zavoare si alte produse similare - trateaza copitele animalelor de ferma - confectioneaza potcoave - potcoveste caii de curse - face diferite munci de sudura - repara si ajusteaza masini simple de agricultura si forestiere precum si alte echipamente cum sunt traulere, masini de împrastiat gunoiul etc.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara în general în fierarii unde mediul de lucru implica temperaturi înalte si mult zgomot.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Clesti si ciocane, nicovale, cuptoare si foale de fierarie, prese de forjat, ciocane electrice. Un fierar trebuie sa fie capabil sa lucreze bine cu mâinile.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?