Medic

Medic

 Controlul sănătății nou-născutului
 Controlul sănătății nou-născutului  Prelevarea de sânge de la un nou-născut  Controlul vindecării restului cordonului ombilical  Ascultarea plămânilor

Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca de medic este aceea de a trata oamenii si de a împiedica evolutia bolilor acestora. Munca de doctor este o munca de specialist (medic generalist, pediatru, internist, chirurg ortoped, ginecolog, geriatru, patolog, anestezist si asa mai departe). În functie de felul de munca depusa, medicii pot fi clasificati în acei care lucreaza în afara spitalelor sau facilitatilor comunitatii si cei care lucreaza în spitale sau în unitati de sanatate.

Care sunt îndatoririle postului? Ca o regula generala activitatea medicilor din afara spitalelor include: examinarea pacientilor si diagnosticarea posibilelor boli ale acestora - prescrierea de medicamente adecvate, sau de interventii terapeutice - în caz de nevoie asigurarea unei examinari de specialitate de catre un alt medic - tinerea evidentei pentru fiecare pacient - evaluarea oricaror evolutii ale bolii - planificarea conditiilor de control ale pacientilor - vaccinarea copiilor si adultilor. Ca o regula generala, munca depusa de medicii din spitale include: examinarea generala initiala a pacientilor si întocmirea foii de observatie si a istoricului de caz - stabilirea de diagnostice - asigurarea de examinari de specialitate în alte sectii, sau consultatii facute de catre specialisti la patul bolnavilor, stabilirea diagnosticului final - alegerea tratamentului care poate sau nu poate evita interventia chirurgicala - vizite la patul bolnavilor - urmarirea starii pacientilor pâna când starea de sanatate le permite externarea.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În general în cabinete medicale, în clinici si în spitale; se impune munca în schimburi, adesea ore suplimentare la începutul carierei si uneori contactul cu substante chimice. Numarul de contacte cu pacientii poate varia pe o scara larga, în functie de tipul de specializare pe care o are doctorul respectiv.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai des folosite sunt stetoscopul, electrocardiograful (ustensile pentru înregistrarea electrocardiogramelor), aparaturi de ultrasunete si de raze X, precum si alte echipamente de masurare si diagnosticare (ele difera în functie de specializare). Si nu în ultimul rând un doctor foloseste si exprimarea verbala pentru a se adresa pacientului.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o facultate de medicina, sa aveti atitudine pozitiva fata de oameni, maleabilitate, putere de concentrare, precizie, o reactie si judecata rapida, rabdare, o memorie buna, abilitatea de a va organiza munca, talent pentru improvizatie. În anumite specializari (de exemplu în chirurgie) se cere îndemânare manuala, conditie fizica si vedere perfecta, care sunt foarte importante.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?