Asistent la domiciliu

Asistent la domiciliu

 Servirea mâncării
 Servirea mâncării  Ajutând un pacient să se așeze  Pregătirea medicamentelor  Pregătirea pentru vizită  Schimbarea scutecelor unui pacient

Cine sunt si cu ce se ocupa? Meseria unui asistent care se ocupa de acordarea de ajutor la domiciliu este aceea de a avea grija de oamenii care au nevoie de asistenta. Acesta / aceasta lucreaza de obicei fie intern, fie ca asistent în cadrul unei institutii (si se deplaseaza la domiciliul bolnavului sau al oamenilor batrâni, în sanatorii etc.), fie este asistentul care are grija de copii.

Care sunt îndatoririle postului? Asistentul intern / cel care acorda asistenta la domiciliu oamenilor care au nevoie de ajutor: - ajuta oamenii în vârsta sau pe cei handicapati în munca lor la domiciliu (curatenie, pregatirea mesei, spalatul rufelor, calcatul rufelor, schimbatul asternutului de pat etc.), ajuta uneori la igiena personala a acestor oameni, îi ajuta la îmbracat - le administreaza medicamentele - face cumparaturile, uneori se deplaseaza cu acestia la nevoie (la posta, la spalatorie, la farmacie etc.)

Asistentul din cadrul institutiilor, sanatoriilor, din casele de batrâni - are grija de nevoile batrânilor, bolnavilor sau ale persoanelor handicapate (spala rufe, le schimba hainele, îi ajuta la igiena personala, le face ceai, uneori îi hraneste etc.) - le administreaza medicamente.

Asistentul care are grija de copii (angajat intern - este cunoscut si sub numele de bona) - pregateste mesele pentru copii, îi hraneste si îi spala, le schimba hainele, îi ajuta sa-si schimbe hainele, schimba scutecele bebelusilor - se joaca cu copiii - le citeste, le spune povesti, le cânta, le recita poezii etc. - administreaza medicamente copiilor la nevoie sau îi unge cu unguente pe piele, daca au nevoie sau daca acest lucru a fost prescris de medic - asigura protectia copiilor, supravegheaza continuu activitatile acestora - uneori îi plimba.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara în cea mai mare parte în camerele unde oamenii stau în pat sau la domiciliul acestora, dar si în aer liber (când plimba oameni infirmi în carucior, când se deplaseaza la farmacii sau la magazine pentru cumparaturi etc.).

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?