Tehnician / asistent veterinar

Tehnician / asistent veterinar

Raderea blănii unei cățele în zona viitoarei operații
Raderea blănii unei cățele în zona viitoarei operații Bandajarea unei cățele după o operație mamară Tăierea părului cățelei înainte de operația mamară Curățarea dinților cu ultrasunete Tratarea unei răni după înlăturarea ghearei Umplerea seringii cu medicament Completarea documentelor referitoare la probele de analizat în laborator Conectarea unui câine la electrocardiograf Cronometrarea examinării ochiului unui câine

Cine sunt si cu ce se ocupa? Tehnicianul veterinar asista veterinarii în cursul unor activitati veterinare complexe. Acesta presteaza munci mai putin complexe din punct de vedere veterinar, în mod independent, fara a fi supravegheat.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa examineze starea de sanatate a animalelor domestice mici (câini, pisici, porci de Guineea etc.) sau pe cea a animalelor mari (cai, vaci, porci) si sa le diagnosticheze anumite boli, sau sa-l asiste pe medicul veterinar în timpul examinarii lor - sa-l asiste pe medicul veterinar în timpul operatiilor chirurgicale efectuate pe acestea si sa ajute la fixarea oaselor, punerea de atele, sa efectueze proceduri medicale minore - sa vaccineze animalele împotriva diferitelor boli - sa supravegheze fertilizarea animalelor - sa ajute la fatat în cazul animalelor mari (vaci, iepe etc.) - sa dea sfaturi cu privire la cresterea animalelor - sa presteze activitati care sa asigure functionarea în bune conditii a unui cabinet veterinar (administratie, comanda medicamentelor si a altor materiale medicale, a instrumentelor si echipamentului medical etc.). Daca tehnicianul veterinar (respectiv asistentul) lucreaza în mediul rural, se va ocupa în special de septel si de animalele din crescatorii. În mediul urban însa, acesta are grija doar de animalele de casa si de companie. Un asistent veterinar poate avea în îngrijire si animale exotice, cum sunt cele din gradinile zoologice. Activitatile acestor tehnicieni veterinari includ: - sa pregateasca mediul pentru fiecare specie individuala - sa ajute în prepararea hranei si a lichidelor - sa curete custile animalelor, curtile si padocurile, sa asigure distribuirea medicamentelor - sa supravegheze siguranta animalelor - sa monitorizeze starea de sanatate a animalelor si sa semnaleze orice simptome de eventuale boli - sa aiba grija de animalele bolnave, sa le administreze medicamente si sa le aplice tratamente - sa insemineze animalele - sa monitorizeze starea de sanatate si dezvoltarea puilor de animale nou-nascuti si sa le ofere o îngrijire speciala - sa presteze munci administrative în legatura cu animalele. În asemenea circumstante, meseria poate sa se rezume la denumirea de "îngrijitor de gradina zoologica".

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În cabinete veterinare, în grajduri, în ferme care cresc animale, eventual în custi si alte spatii din gradina zoologica. Cel care presteaza munca trebuie sa cunoasca faptul ca se lucreaza în murdarie si parul de animale este inevitabil, lucru care poate produce neplaceri persoanelor cu alergii. Sa se tina cont si de pericolul de atacuri din partea anumitor specii de animale.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Diferite instrumente cum sunt siringi, foarfeci, instrumente de laborator, bandaje, medicamente, detergenti. În gradina zoologica, aceasta meserie implica si folosirea de exemplu a instrumentelor automatizate de hranire, de curatare a animalelor si de îndepartare a excrementelor.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o scoala veterinara, sa va placa animalele, sa fiti priceput la munci manuale, sa aveti reactii si judecata rapida si sa aveti conditie fizica buna.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?