Operator instalatie de foraj / sondor

Operator instalatie de foraj / sondor

Cine sunt si cu ce se ocupa? Operatorul instalatiei de foraj controleaza munca de specialitate cu privire la prospectiunile geologice, la deschiderea minelor si la metodele speciale utilizate pentru baterea pilotilor în fundatiile cladirilor. Sondorul controleaza si supravegheaza activitatea muncitorilor mai putin calificati cum sunt "salahorii" sau "turlistii" (acestia pot lucra, de asemenea, la unele parti ale conductei de foraj sub supravegherea sondorului pe turla de foraj, pe turnul de deasupra platformei de foraj).

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa controleze echipamentul de foraj - adica viteza de rotatie a instalatiei de foraj, sa monitorizeze si sa înregistreze progresul procesului de lucru, sa supravegheze echipa de foraj. Sa execute lucrari de întretinere la masinile si echipamentul folosit. O alta ocupatie înrudita este a responsabilului de sonda, care raspunde de sonda si echipa acesteia, de alimentarea ei si de conditiile de sanatate si protectie a muncii pentru lucratorii ei.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Pe platforme de foraj geologic, la mine sau pe santiere de constructie subterane. Se lucreaza inevitabil în murdarie si într-un mediu cu mult praf, în conditii de vreme schimbatoare pe anumite platforme de foraj - care pot fi situate pe mare, de exemplu. Perioadele lungi de deplasare departe de casa sunt inevitabile. Munca implica si anumite riscuri uneori.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Echipamente de foraj.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa aveti un curs de calificare în domeniu, sa fiti capabil sa lucrati în echipa, sa va acomodati cu cei cu care veti locui pe perioade lungi de timp si în spatii destul de restrânse - cum sunt platformele marine. Sa respectati practicile de protectie a muncii , ceea ce reprezinta un lucru vital.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?