Dispecer sigurantă feroviară

Dispecer sigurantă feroviară

 Așteptând semnalul luminos pentru plecare
 Așteptând semnalul luminos pentru plecare  Camera de serviciu - înmânarea unei comenzi mecanicului de locomotivă  Înmânarea unui ordin scris șefului de tren  Citirea ordinelor scrise

Cine sunt si cu ce se ocupa? Dispecerul de tren este responsabil cu operatiuni de siguranta pe calea ferata în zona garilor sau eventual într-o anumita sectiune a liniei de cale ferata.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa asigure functionarea regulata si fara probleme din zona respectiva - sa semnalizeze mecanicilor de tren ca pot parasi gara sau pot trece prin ea fara sa se opreasca - sa directioneze si sa controleze manevrele si alte activitati legate de asamblarea vagoanelor si/sau platformelor care formeaza trenurile, sa raspunda de îndeplinirea tuturor sarcinilor schimbului de lucru - în gari cu operatiuni complexe sa lucreze pe panouri de control si cu sistemele de siguranta a releelor sau cu alte tehnologii de operare, eventual chiar la controlul computerizat al sigurantei si sistemelor de operare. Daca intensitatea traficului este scazuta sau în cazuri de urgenta, dispecerul de tren poate sa împuterniceasca si alte persoane (în functie de calificare si în functie de nevoi). De exemplu, acesta poate îndeplini munci de manevrant vagoane, semnalizator, acar, de controlor cutie de semnalizare, de încasator la casa de bilete, de colector si persoana care elibereaza bagajele sau bunurile transmise expres, eventual poate functiona si ca un conductor sau conductor sef în trenuri.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În gari, unde mediul de lucru este zgomotos si unde se lucreaza de obicei în schimburi.

Ce instrumente / echipamente folosesc? De obicei echipament de semnalizare si instrumente de control, leviere si panouri de sisteme de siguranta.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o scoala speciala cu specializare în cai ferate (sau o universitate în acest sens), un curs de dispeceri de tren, sa fiti o persoana de încredere, corecta, sa aveti rapiditate în replici si abilitatea de a face judecati rapide.

Ocupații înrudite
Selectați această ocupație Doriți să introduceți această ocupație în pachetul de ocupații special selectate?