Activitati suplimentare necesare când conduci o afacere

Activitati suplimentare necesare când conduci o afacere

Un întreprinzator de succes nu trebuie sa produca doar bunuri sau servicii, el trebuie sa fie capabil si sa le vânda. Activitatile care au ca scop vânzarea cu succes a produselor si serviciilor sunt cunoscute sub numele de marketing. Marketingul este un subiect foarte bine dezvoltat, predat în scoli si la multe cursuri de pregatire. Marketingul implica multe subiecte, ca de exemplu cum sa faci un studiu de piata, publicitate, negocieri de afaceri, comunicarea cu clientii, planificarea si evaluarea vânzarilor etc. Marketingul este o parte importanta a oricarei afaceri de succes.


Un alt lucru necesar în conducerea unei afaceri este contabilitatea si plata taxelor, a asigurarilor sociale si de sanatate. Este o obligatie prevazuta de lege, iar nerespectarea regulilor atrage penalizari si amenzi considerabile. Contabilitatea unei afaceri este, de obicei, tinuta de contabili angajati de companie sau servicii de contabilitate închiriate.


Întreprinzatorul trebuie, desigur, sa respecte toate celelalte legi si regulamente referitoare la afaceri, comert si activitati conexe. Acestea sunt prevazute, în primul rând, în Codul Civil, Codul Comercial, Legea licentelor comerciale, dar si în Codul Penal. Daca firma are angajati, Codul Muncii trebuie adaugat la aceasta lista. A avea angajati implica, desigur, activitati suplimentare ca servicii salariale si de personal, plata salariilor, plata asigurarilor sociale si de sanatate (nu numai pentru sine, ci si pentru angajati).


Un alt sector important este relatia cu o banca. Majoritatea afacerilor utilizeaza servicii bancare. Unul dintre serviciile de baza este mentinerea unui asa-numit cont curent, care poate fi deschis la o banca de catre orice comerciant sau patron. Platile de la clienti sunt primite în acest cont, iar ordinele de plata emise de catre patronul firmei se fac din acelasi cont. Astfel, nu este necesar lucrul cu numerar, iar platile multiple pot fi efectuate în mod simultan. Banii sunt transferati dintr-un cont în altul, ambele parti economisind timpul si munca inerente completarii mandatelor postale sau predarii banilor, iar chitantele sunt generate automat, ele reprezentând documente contabile. Aceasta procedura „fara numerar” implica emiterea de catre societate sau comerciant a unei facturi pentru bunurile si serviciile furnizate si preturile acestora. Pe baza acestei liste clientii (de obicei alte companii) trimit ordine de plata bancii, care apoi transfera suma precizata din contul clientului în contul firmei.


Un alt serviciu bancar important este furnizarea împrumuturilor (loans). Multe afaceri aflate în faza de început au nevoie de aparate si alte echipamente, spatii, materiale sau alte bunuri. Nu toata lumea are bani suficienti pentru acestea si, de obicei, este nevoie de împrumuturi. Un astfel de împrumut, sau credit, poate fi luat de la o banca. Totusi, exista si neajunsuri. Pe de-o parte, rata dobânzii, poate fi relativ mare, iar pe de alta, poate fi necesara garantarea cu o anumita valoare, prin care banca se asigura ca împrumutul va fi returnat (ex. o casa, un teren etc.). Proprietarul unei afaceri poate prezenta aceasta garantie sub forma proprietatii achizitionate cu creditul (un hotel, fabrica etc.). Desigur, acest lucru depinde si de valoarea creditului.

ÎNAPOI