Ce īnseamna sa aveti propria dv. afacere

Ce īnseamna sa aveti propria dv. afacere

Īn timp ce salariatul lucreaza pentru si este platit de angajator, īntreprinzatorul sau patronul īsi vinde munca “pe piata”. “Piata” are aici sens mai larg decāt piata agroalimentara sau magazin de legume si fructe. “Piata” īnseamna orice loc unde se desfasoara o afacere, unde se īntālnesc cumparatorii cu vānzatorii, unde se comercializeaza produse si servicii de orice fel. Cumparatorii sau clientii nu sunt īntotdeauna indivizi, ci pot fi si organizatii sau chiar statul. Omul de afaceri sau comerciantul īsi aduce produsele pe aceasta piata. Nu este obligatoriu ca produsele respective sa fie rezultatul muncii sale de unul singur, ci si al salariatilor sau partenerilor sai de afaceri.


Īn timp ce salariatul are mai putina libertate dar mai multa siguranta pe post, situatia este inversa pentru o persoana angajata pe cont propriu; īn schimb are spatiu pentru imaginare, planificare si luarea deciziei īn vederea obtinerii celui mai mare profit posibil. Pe de alta parte, angajatul pe cont propriu īsi pierde siguranta unui salariu regulat si, īn plus, trebuie deseori sa investeasca īntr-o afacere care nu stie cum va evolua.


Īnainte de a lansa o afacere pe cont propriu, trebuie de obicei sa faceti o investitie financiara. Īn functie de anvergura cheltuielilor initiale pentru afacere, se pot distinge cāteva domenii de activitate:

  • Activitati care nu presupun decāt inteligenta, cunostinte specializate si abilitati de comunicare - de ex.: munca unui agent de bursa, activitati de consultanta care nu necesita imediat un sediu etc.
  • Activitati care presupun anumite unelte, o anumita cantitate de material si echipamente putin costisitoare, poate chiar un mic atelier (dar cea mai mare parte a muncii se desfasoara īn spatiul clientului) - de ex.: instalator, tinichigiu, zidar, decorator, croitor etc. De asemenea, cele care prelucreaza date, contabili si alte īntreprinderi mici care au nevoie doar de un computer.
  • Activitati care presupun īnfiintarea sau īnchirierea unui magazin sau birou dotat corespunzator - de ex.: brutar, confectioner, mecanic auto, tāmplar, cosmeticiana, avocat etc.
  • Activitati care presupun facilitati si spatii mai costisitoare - productie industriala, statie service, raion magazin, hotel etc.
  • Activitati care presupun capital initial pentru cumpararea de bunuri, care apoi sunt vāndute din nou - orice tip de comert.

Oricine este liber sa īsi deschida o afacere privata, īnsa trebuie sa īsi asume un grad de nesiguranta si riscul sanselor relative de succes. Calitatea muncii īn aceste conditii nu este judecata de vreo instanta superioara, ci de clientii īn folosul carora este depusa. Doar o munca de calitate va atrage multi clienti interesati. Daca omul de afaceri este capabil sa īsi organizeze bine munca si sa vānda profitabil, atunci īnseamna ca are succes. Persoana angajata pe cont propriu nu trebuie sa se culce pe lauri. Succesul obtinut ieri nu este garantia succesului de azi; competitia nu se opreste.