Scrierea unui CV

Scrierea unui CV

Informatia dintr-un CV poate fi structurata pe mai multe sectiuni. Selectând fiecare dintre acestea veti accesa formulare pe care le puteti completa si va puteti imprima apoi propriul CV. Daca lasati spatii sau chenare goale (daca nu aveti ce completa sau daca dv. credeti ca v-ar dezavantaja în ochii angajatorului) acestea nu vor aparea în CV.

Bineînteles, ca nu trebuie sa prezentati angajatorului chiar CV-ul imprimat: îl puteti scrie sau dactilografia cu îmbunatatiri adaugate. Evitati totusi sa îl transformati într-un eseu.


Daca ati introdus cea mai mare parte a informatiilor, click pentru a continua:

   CONTINUARE   

Formatul european al CV-ului este utilizat din ce în ce mai mult în întreaga Europa. Solicitantul locului de munca trebuie sa-si descrie aptitudinile detaliat în CV, unde acestea sunt împartite în mai multe categorii. Formatul european este utilizat, în mod special, pentru locuri de munca cu standarde superioare pentru angajati. Puteti descarca aici formularul sau îl puteti gasi pe Internet.SUS

Informatii de baza


Titlu, nume propriu si nume de familie

Data nasterii

Adresa

Telefon

E-mail

Stare civila

Numarul persoanelor aflate în îngrijire

Referinte


Primele patru informatii trebuie completate. Daca aveti o adresa de e-mail, adaugati-o. Starea civila (celibatar/casatorit/divortat/vaduv) si numarul de persoane în îngrijire nu sunt obligatorii (în unele state europene poate fi chiar baza unei reclamatii pentru discriminare daca un angajator pune întrebari despre starea civila sau numarul de persoane aflate în îngrijirea candidatului), dar daca le completati angajatorul va avea o parere mai completa despre dvs.

În chenarul referintelor oferiti informatii despre modul în care poate fi contactata o persoana (si organizatia din care face parte), ce poate oferi informatii despre dvs. si calitatile dvs. Un absolvent poate mentiona un profesor care a predat un curs profesional important. Daca ati mai fost angajat sau aveti experienta de munca anterioara, puteti obtine referinte de la precedentul angajator. Este posibil ca aceasta informatie sa nu fie necesara, dar va poate ajuta si este ceruta în unele state europene si, chiar daca angajatorul nu profita de aceasta pentru a afla mai multe despre dvs., veti parea de încredere. (Bineînteles, nu veti folosi ca referent o persoana de care v-ati despartit în termeni nefavorabili).SUS

Studiile finalizate


Anul finalizarii

Nivelul studiilor

Cursuri/Domeniul


Nivelul educational - ex. scoala generala, scoala profesionala, liceu, universitate, doctorat

Obiectul cursurilor - ex. zidarie, academie comerciala, facultate de inginerie mecanica, drept, etc. Nu trebuie sa includeti codul cursurilor. Daca în timpul studiilor v-ati specializat în domeniul în care cautati un loc de munca sau daca dv. credeti ca acesta va poate spori sansele în orice fel, precizati-l în paranteze dupa curs. Nu includeti scoala primara.SUS

Cursuri, examinari si stagii finalizate


Anul finalizarii

Cursuri, examinari, stagii


Obiectul cursurilor, examinarilor, stagiilor - numele si o scurta descriere.


Exemple:
 • Curs: Îngrijirea si întretinerea aparaturii sub presiune (Certificat de operator de boiler);
 • Curs: Sudura electrica – examinare oficiala;
 • Curs de marketing - certificat international CIMA;
 • Examen national la limba engleza;
 • Sase luni de perfectionare a limbii în Anglia;
 • Stagiu de trei luni la Beyer, Germania.


SUS

Experienta profesionala pâna în prezent


Perioada

Organizatie

Functie


Perioada - ex. 1993-97

Organizatie - numele complet al organizatiei si sediul sau. Daca este o companie mare, puteti adauga fabrica, ramura, departamentul etc.

Functie - introduceti functia si descrieti activitatea pe scurt – în special daca ati participat la proiecte de succes.


Exemple:

 • Zidar, în plus am lucrat si cu gips-carton
 • Designer, membru al echipei de creatie pentru moto-stivuitoare
 • Director de marketing, responsabil cu studiile de piata si campaniile publicitare


SUS

Limbi straine cunoscuteExemple:

 • Limba engleza – vorbire fluenta, nivel de scriere avansat
 • Limba germana – nivel de baza la citit


SUS

Alte cunostinte, aptitudini si capacitatiIncludeti cunostintele si aptitudinile care va sporesc valoarea pe piata muncii si care nu au fost mentionate explicit mai înainte (de ex. la cursuri).


Exemple:
 • Carnet de conducere
 • Procesarea text
 • Lucrul cu baze de date
 • Munca cu oamenii
 • Negocieri de afaceri
 • Contabilitate simpla si dubla
 • Administrarea unei retele de calculatoare
 • Design computerizat
 • Prepararea de specialitati culinare orientale

 • Studiu de piata
 • Cunostinte despre piata tehnologiilor de sudare
 • Conducerea unor echipe de lucru si de proiectare

Absolventii care nu au acumulat înca experienta pot include aptitudini dobândite din materiile scolare sau universitare, care nu sunt în mod direct evidente din titlul cursului (ex. stiintele mediului, electronica, tehnologia telecomunicatiilor, statistica, analiza preturilor, modele matematice, defectoscopie etc.). Puteti include si aptitudinile dobândite în afara vietii profesionale, de exemplu organizarea meselor festive, îngrijirea copiilor, croitorie, geamgerie, zidarie etc.SUS

Publicatii si participari la conferinteObservatie:

Daca ati publicat lucrari sau carti în ultimii ani sau ati facut prezentari în cadrul unor conferinte, includeti-le în urmatorul format:

Utilizarea IT în defectoscopie. În: Revista de tehnologie aplicata, nr.4/1999.

Conducerea campaniilor publicitare. Bucuresti, Editura Tehnica, 1998, 145 p.


Daca ati tinut seminarii sau prezentari în cadrul unor conferinte importante sau alte evenimente similare, includeti-le, indicati institutia sau evenimentul, locul, data si titlul sau subiectul seminarului sau prezentarii facute de dv.SUS

Apartenenta la organizatii profesionale, comerciale sau alte institutii similareObservatie:

Daca sunteti membru al unei astfel de organizatii, mentionati-o si includeti orice functie sau responsabilitate pe care ati avut-o în cadrul organizatiei.


Exemple:

 • Uniunea Arhitectilor
 • Asociatia Contabililor
 • Societatea Inginerilor Electricieni
 • Breasla Tâmplarilor – vice-presedinte

Pot fi incluse si asociatiile bazate pe interese, daca au legatura cu domeniul profesional al locului de munca (ex. Clubul Programatorilor Web; dar nu ceva de genul – Asociatia Colectionarilor de Pipe). Apartenenta, functiile si responsabilitatile în sindicate sau partide politice nu sunt potrivite aici.SUS

Cariera si obiective profesionaleDescrieti cum vedeti rolul dvs. în domeniul în care doriti sa va angajati, ce doriti sa realizati si, de asemenea, ce sunteti dispus sa faceti sau sa sacrificati pentru aceasta.
Este dificil sa oferim sfaturi generale aici: multe depind de tipul postului. Pentru ocupatiile care nu necesita muncitori foarte calificati nu trebuie sa includeti aceasta sectiune. Nu este absolut necesara nici pentru ocupatiile cu standarde mai înalte dar, daca aveti idei clare (si acestea nu sunt nici foarte naive, îndraznete sau modeste), precizati-le. Cei care stiu ce vor sunt întotdeauna mai apreciati decât cei care traiesc de pe o zi pe alta. Dar este mai bine sa nu scrii nimic decât sa bati câmpii. Un posibil exemplu:
În urma experientei mele anterioare ca dealer si a pregatirii mele ca inginer electrician as dori sa intru în vânzarea de produse electronice de consum. As vrea sa ma pregatesc mai mult în domeniul studiilor de piata si publicitate. De asemenea, intentionez sa continuu învatarea limbii engleze. Sunt disponibil sa lucrez în afara orelor de program si sa petrec mult timp deplasându-ma la clienti. În acest sens, sunt dispus sa utilizez automobilul propriu. Cred ca, dupa obtinerea mai multor cunostinte si a unei experiente mai bogate, voi putea ocupa cu succes postul de sef al echipei de vânzari.
   CONTINUARE   

Formatul european al CV-ului este utilizat din ce în ce mai mult în întreaga Europa. Solicitantul locului de munca trebuie sa-si descrie aptitudinile detaliat în CV, unde acestea sunt împartite în mai multe categorii. Formatul european este utilizat în mod special pentru locuri de munca cu standarde superioare pentru angajati. Puteti descarca aici formularul sau îl puteti gasi pe Internet.